Generál Šedivý: Černomořská flotila Rusů? Přehnaná image, Ukrajinci mají výhodu i na souši

Křižník Moskva v akci

360° 11.9.2023

Ukrajincům se daří stále více ovládat prostor Černého moře a i po vodě se dostávají blíž ke Krymu, řekl bývalý náčelník Generálního štábu české armády Jiří Šedivý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Zmínil, že Rusové již nejsou zcela schopní bránit své lodě. Také podle vojenského analytika Jiřího Vojáčka se síly v Černém moři vyrovnávají. V boji na souši mají podle Šedivého větší iniciativu Ukrajinci.

„Z hlediska operačního nebo strategického významu ukrajinský vliv v Černém moři není velmi významný. Ukazuje to však, že obránci jsou schopni používat prostředky a rozmisťovat svá vojska v takových místech, která byla ještě v nedávné době ovládána Rusy,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Šedivý.

Ukrajinci dobyli zpět těžební plošiny v Černém moři, více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj exkluzivně pro CNN: Stárnu, happy end nás nečeká. Putin s nikým nevyjednává

Podle něj je nyní zřejmé, že image ruské Černomořské flotily byla přehnaná. „Realita je někde úplně jinde. Vidíme, že Rusové nejsou schopni ani své lodě řádně chránit. Navíc mezi tím, co mají v rukou Rusové, a co dostávají Ukrajinci, je poměrně značný rozdíl,“ dodal bývalý náčelník generálního štábu české armády.

S tím souhlasil také analytik Vojáček. „Černé moře, které bylo na začátku války jednoznačně ovládáno Rusy, se pomalu stává prostě územím, kde jsou si obě síly rovné,“ uvedl. Ukrajinci měli podle tamní rozvědky dobýt zpět čtyři ropné těžební plošiny u Krymu, které Rusko okupovalo od roku 2015. Po rozpoutání války proti Ukrajině je využívalo jako heliporty a umístilo na ně radary a raketové systémy dlouhého doletu, uvedl The New York Times.

„Co se týká pozemního bojiště, tak dnes jsme svědky toho, že Ukrajinci postupují, ale postupují pořád pomalu. V prostoru obce Robotyne se jim daří trochu rozšiřovat lom v ruské obranné linii, ale ještě pořád neprovedli hlavní průlom jejich celou obrannou,“ uvedl Šedivý.

Obránci mají podle něj v boji na souši mírnou výhodu. „Mají větší iniciativu než Rusové. Bohužel ale neznáme, jaká je situace v mezi okupanty, a kolik mají Rusové ještě svých záloh,“ dodal.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Krym Rusko Jiří Šedivý Černé moře Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Armáda České republiky Jiří Vojáček ruská invaze na Ukrajinu