
Špatná příprava masa vám může způsobit zdravotní potíže
Spousta Čechů považuje grilování s přáteli za ideálně strávený večer. Jenže pozor, špatná příprava masa může vám i hostům způsobit zdravotní potíže. Podle odborníků přitom často stačí dodržet jen pár zásad ještě před tím, než pochutiny dáme na gril.
Horečka, zvracení, průjem nebo salmonela. To všechno člověku hrozí, když sní nedostatečně propečené maso. Pozor by si lidé ale měli dát i na druhý extrém – na spálené maso. „Ve chvíli, kdy moc upečeme nebo připálíme potraviny, které grilujeme, vznikají chemické látky, které mohou způsobit zdravotní potíže,“ řekla hlavní hygienička ČR Barbora Macková.
ČTĚTE TAKÉ: Dva oblíbené řetězce stahují ze svých pultů nebezpečné potraviny. Obsahují plísně a bakterie
„V dnešní době je to strašně jednoduché, protože máme sondy do masa. Vidíme na displejích grilů nebo na mobilech a teploměrech, jaká teplota v mase je. Podle druhu masa určíme, jakou teplotu tam chceme mít,“ uvedl vedoucí Grilykrby.cz Radek Linhart.
Maso by se na grilu mělo opékat zhruba deset minut při teplotě minimálně 72 stupňů Celsia. Po dopečení by se mělo sníst co nejdříve. Důležité je také mít maso a přílohy vždycky čerstvé.
„Člověk nesmí být lakomý, nakoupit si a navařit toho kotel a schovat si to do druhého dne. Lidé by neměli dojídat zbytky a udělat všeho přiměřené množství,“ popsal šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
Při používání plynového grilu je také důležité zapálit ho vždy s otevřeným víkem. Pokud by plamen nechytl hned napoprvé, mohla by vzniknout tlaková vlna. Bezpečnější alternativou je gril na pelety, který se po nastavení teploty podpálí sám.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvyky Čechů v restauracích se mění. Ziskovost mizí, gastro na vesnicích upadá, říká expert