Záběry ukazují momenty po explozi Kachovské přehrady. Ihned se začala přelévat masa vody

Jen chvíli po katastrofě v Nové Kachovce zachytily kamery následky výbuchu. Záběry údajně ukazují, jak se přehrada částečně zhroutila a masa vody se začala přelévat. Prvotní exploze však nebyla jedinou, která hrází otřásla. Během dne jsou v okolí přehrady vidět další detonace. Ty mohou být způsobeny i ruskými minami, které se následkem otřesu uvolnily nebo je voda vyplavila na břeh.

„První záběry Kachovské přehrady bezprostředně po výbuchu. Video zveřejnil telegramový kanál WarGonzo. Hladina vody v Kachovské nádrži rychle klesá – asi 15 cm za hodinu,“ psali lidé na sociálních sítích k obrázkům, jejichž pravost nelze nezávisle ověřit.

Na nich jsou vidět následky výbuchu, který šokoval celý svět. Část hráze se zhroutila a zadržovaná voda se začala nekontrolovatelně přelévat dál po proudu. K první a zničující explozi mělo dojít v noci na úterý.

„Okolo 1:50 ruští teroristé provedli vnitřní detonaci struktur Kachovské vodní elektrárny. Okolo 80 obcí je v záplavové zóně. Nařídili jsme evakuaci z rizikových oblastí a zajištění pitné vody všem městům a vesnicím, které vodní nádrž zásobuje,“ napsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v prohlášení na Telegramu.

Ten navíc tvrdí, že Rusové provedli odpálení na dálku. O výbuchu uvnitř strojovny dříve hovořila ukrajinská vojenská rozvědka. Poradce šéfa Zelenského kanceláře Mychajlo Podoljak předtím uvedl, že Kachovskou přehradu nejspíše vyhodila do povětří ruská 205. motostřelecká brigáda.

Moskva však takové tvrzení razantně odmítá. „Kachovskou přehradu vyhodila do povětří Ukrajina, sabotáž souvisí s neúspěšnou protiofenzivou před několika dny,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Později agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha. Podle zdrojů agentury hráz dále kolabuje.

Exploze přichází i za dne

Na sociálních sítích koluje stále více videí, která zachycují katastrofické následky zničení přehrady. Jedná se o zaplavené ulice, krajinu i naplaveniny v okolí. Stejně tak se ale objevují záběry, které dokumentují další výbuchy u přehrady.

Pravděpodobně se jedná o důsledky částečného protržení přehrady, kdy se v okolí uvolnily ruské miny, které vyplouvají na břeh. Nejčernější scénář by nastal ve chvíli, kdy by došlo k celkovému zhroucení přehrady. V takovém případy by došlo k masivnímu zaplavení ohroženého území.

Analýza CNN odhalila, že přehrada mohla být poškozena už několik dní před tím, než se protrhla. Podle satelitních snímků došlo k viditelným změnám na konstrukci mezi 1. a 2. červnem.

Tagy:
voda Moskva Ukrajina výbuch exploze obvinění následky přehrada Dmitrij Peskov záplavy Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Nova Kachovka Mychajlo Podoljak Kachovská vodní elektrárna Kachovská přehrada