Havel měl spoustu milenek, vzpomíná Žantovský. Olga mu je tolerovala, podváděl i Dagmar?

Václav Havel, od jehož smrti uplynulo deset let, miloval ženy a ony zase jeho. Nejvíce mu imponovaly hlavně ty půvabné a sečtělé. Jeho první manželka Olga si s ním vytrpěla své. Zklidnil se ve druhém manželství s herečkou Dagmar Veškrnovou Havlovou?

Milostný život exprezidenta Václava Havla byl velmi bouřlivý. Věrnost mu moc neříkala ani v manželství s Olgou, s níž se oženil v roce 1964 a zůstal s ní až do její smrti v roce 1996. Jeho postelí prošly desítky žen. Olga o všem věděla a všechny milenky mu tolerovala. „Olga při něm stála spíš jako maminka než manželka,“ popsal v knize Havel jeho dlouholetý spolupracovník Michael Žantovský.

V 70. letech udržoval první český prezident poměr s Annou Kohoutovou, bývalou ženou dramatika Pavla Kohouta. Jejich vztah byl velmi vážný. Havel tehdy dokonce uvažoval o rozvodu. „Pokud se našla žena, která měla vůbec šanci rozbít pevný svazek Olgy s Václavem, byla to bývalka jednoho z jeho největších přátel Pavla Kohouta – a tenkrát k rozvodu téměř došlo. Nebylo to v tom, že měl milenku. Nevěrný byl už dříve a často cítil jakousi povinnost o tom Olgu informovat. Tentokrát to však bylo jiné. Havel se do Anny Kohoutové hluboce zamiloval,“ přiblížil v knize Žantovský.

Když byl Havel tehdejším totalitním režimem za podvracení republiky odsouzen na čtyři a půl roku do vězení, z Olgy a milenky Anny se mezitím staly nejlepší kamarádky. Dokonce si společně předčítaly dopisy, které jim z vězení posílal.

S Vodňanskou čekali miminko

S další milenkou, psycholožkou Jitkou Vodňanskou, s níž ho seznámil její bývalý manžel, signatář Charty 77, písničkář a textař Jan Vodňanský, Havel dokonce čekal miminko. „Když Jitka v roce 1984 s Václavem otěhotněla, napsala Olze dopis, kde ji o situaci informovala a vysvětlila, jak moc jejího muže miluje. Havel se k ní od Olgy vrátil se vzkazem, že se odmítá rozvést, ale navrhuje ménage a trois – soužití ve třech,“ prozradil Michael Žantovský. Vodňanská ale nakonec zvolila potrat.

Mezi Havlovy milenky měla patřit také Jana Tůmová, která přes den pracovala jako prodavačka v knihkupectví, večer jako šatnářka v pražské Redutě a o víkendech se věnovala amatérskému divadlu. „Sblížili se po Žebrácké opeře,“ zavzpomínal Žantovský. V polovině 80. let se zase intimně sblížil se sousedkou Růženou, manželkou grafika Oldřicha Kulhánka. S mimomanželskými avantýry nepřestal ani po nástupu do funkce prezidenta. „Již v prvních dvou Havlových funkčních obdobích se na jeho denním programu objevovala řada neexistujících postav s ptačími jmény, jako profesor Slavík, velvyslanec Skřivan či pan Vrabec,“ vylíčil Žantovský krycí jména jeho milenek.

Byl nevěrný i Dagmar Veškrnové?

Zda-li Václava Havla přešly milostné choutky druhým sňatkem s o 17 let mladší herečkou Dagmar Veškrnovou, můžeme jen hádat. Spisovatelka Irena Obermannová tvrdí, že nikoliv, a veřejně se k jejich intimnímu vztahu hlásí.

„Celá jeho kancelář o tom, že se se mnou stýká, věděla. O těch intimních věcech možná pochybovali. Pořád jsem slyšela, jak je na tom špatně, ale se mnou byl nádherně zdravý. Choval se jako kluk plný života, blbli jsme spolu, smáli se, zlobili. Pokud vím, Dagmar Havlová se o nás dozvěděla až po roce naší známosti. Ale možná už dříve něco tušila, vyptávala se na mě,“ svěřila se po Havlově smrti Obermannová v rozhovoru pro deník Blesk.

V rámci 10. výročí úmrtí českého prezidenta si můžete jednu z hlavních tváří české politiky připomenout filmem s názvem Havel z roku 2020, který je dostupný ve videopůjčovně na webu iPrima.cz.

Tagy: