Extrém nad extrém, říká farmář. Samosběr vedl u Vojnic ke kolapsu dopravy, může za to cena

Obrovský zájem letos vzbudil tradiční samosběr zeleniny v okolí Vojnic na Olomoucku.

Samosběr zeleniny

Obrovský zájem letos vzbudil tradiční samosběr zeleniny v okolí Vojnic na Olomoucku. Lákavý je určitě cenami, které jsou u některých druhů i méně než čtvrtinové oproti supermarketům. Už krátce po začátku akce ale museli policisté kvůli komplikacím v dopravě některé silnice v okolí uzavřít.

Pokladny se měly otevřít až o půl hodiny později, ale fronty natěšených zákazníků se již tlačily u kasy. Stovky aut naprosto zablokovaly všechny příjezdové cesty. Dopravu připomínající Bangladéš řídil i farmář, přesto nakonec policie musela některé z příjezdů uzavřít.

„Extrém nad extrém,“ hodnotil pro CNN Prima NEWS středeční situaci farmář Ladislav Kašpar. Kvůli obrovskému zájmu otevřel pro zákazníky všechna pole bez výjimky: „Aby mohli chodit, kam se jim zamane.“ Lidé u pokladny trpělivě čekali ve frontách možná 100 metrů dlouhých.

ČTĚTE TAKÉ: Potravinová nesoběstačnost rovná se zdražování? Je to chiméra, tvrdí analytici

„Jsme spokojení, každý rok sem jezdíme. Fronta mi nevadí, ale to sluníčko,“ posteskla si redakci jedna z oslovených žen. Stejně tak se ve frontě vyplatí čekat i podle dotázaného muže. „Přijeli jsme pro cibuli, melouny a vezmeme i petržel,“ přiblížil své cíle jiný muž.

Úrody pustošili hraboši

Bylo teprve 11 hodin a některá pole po nájezdu cibule chtivých zákazníků už byla v podstatě prázdná. Důvod je jasný: ceny v porovnání se supermarkety jsou u soukromého zemědělce i čtvrtinové. „Musel jsem je zvednout nejen kvůli celkovému zdražení, ale letos mám porosty neskutečně poškozené od hrabošů,“ přiznal přesto Kašpar.

Někde obchody letos na vyhlášenou akci zareagovaly a nabízí s věrnostními kartami slevy alespoň na některé produkty. V poledne farmář kvůli přecpaným polním parkovištím a kolabující dopravě požádal na svém webu zákazníky, aby už nejezdili a nechali samosběr na čtvrtek.

Tagy: