Potravinová nesoběstačnost rovná se zdražování? Je to chiméra, tvrdí analytici

Kvalita českých potravin klesá.

Soběstačné Česko

Zdražují, nebo zlevňují potraviny v závislosti na naší soběstačnosti? Na této otázce se neshodnou politici ani odborníci. Za zvýšené ceny zeleniny nebo vepřového podle tvrzení opozice a Agrární komory může skutečnost, že se v tomto odvětví musíme spoléhat na dovoz. Zástupci supermarketů ale namítají, že zemědělci si chtějí touto cestou vydupat další dotace. Analytici jsou přes všechna tvrzení přesvědčeni, že mezi nárůstem cen a nesoběstačností nepanuje žádná přímá úměra. Mezi důvody zařazují třeba sucho či omezování chovu.

V případě mléka či pšenice klesla cena o desítky procent. V obou komoditách je Česko nadprodukční. „Jak lze vidět v každé samoobsluze, v případě produktů, které jsme schopni produkovat sami, je dopad inflace a zdražování zcela jiný,“ tvrdí europoslanec Martin Hlaváček (ANO).

ČTĚTE TAKÉ: Zemědělci drží obilí ve skladech, čekají na vyšší výkupní ceny. Výrobky mohou zlevnit

Naopak položky, v jejichž případě naše soběstačnost neplatí, tedy zelenina, brambory, vepřové či vejce, se do smyčky zlevňování nechytily. Jejich cena naopak meziročně vystřelila o desítky procent. „Za takové suroviny musí spotřebitelé dávat stále více ze svých peněženek. Dáno je to především rozhodnutími samotných obchodních řetězců,“ uvedl europoslanec.

Podle slov předsedy sněmovního zemědělského výboru Michala Kučery (TOP 09) však takové schéma neplatí. „Rovnítko čím větší produkce, tím levnější cena není zcela správné. Mimo jiné záleží na odbytových dohodách,“ říká.

Analytici argumentují, že za nárůst cen nemůže naše nesoběstačnost. Zelenina a brambory zdražují kvůli suchu napříč celou Evropou. Vepřové podléhá stejnému trendu především kvůli omezování chovů, a to jak v Česku, tak v zahraničí. Podobný problém nastává i u vajec.

„U tohoto zboží celou situaci komplikuje výskyt ptačí chřipky. Koncem loňského roku se vlna této nemoci v celé Evropě zhoršila,“ ozřejmila předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouzy je v převážné většině potravin ekonomicky výhodnější dovézt danou položku ze zahraničí, než aby ji odběratelé kupovali u tuzemských zemědělců či chovatelů. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si dal za cíl, aby potravinová soběstačnost Česka už nijak neklesala.

Tagy: