Extrémní ceny mrkve v obchodech. Přirážka činí až 200 procent, zelináři se zlobí

Mrkev v skladech

Drahá mrkev v obchodech

Obchodní přirážka u mrkve 200 procent. Zatímco čeští zelináři si stěžují, že prodávají zeleninu do supermarketů na hraně nákladů, obchody podle nich nechtějí zlevnit a prý zkoušejí, co český zákazník skousne. Ekonomové ovšem tvrdí, že extrémně vysoké přirážky jsou spíše ojedinělé.

Mrkev nad zlato. Na jaře jí byl nedostatek, a proto se cena za kilo pohybovala okolo 40 korun. Přišla ovšem nová sklizeň a čeští zelináři ji prodávají do obchodů za 15 korun. Supermarkety ale stále drží cenu vysoko. „Odbyt není plynulý, mimo akce se mrkev prodává velmi složitě. Obchodní řetězce mají u neakčních cen přemrštěné přirážky, které nás trápí,“ říká jeden ze zelinářů, který dodává své zboží do supermarketů.

ČTĚTE VÍCE: Česko jako ekonomický tygr? Zatím se stává evropským skanzenem, obávají se odborníci

Přitom před rokem se mrkev prodávala o skoro polovinu levněji než teď. „Není to férová cena vůči nikomu – ani vůči pěstitelům, ani vůči spotřebitelům. Určitě si myslíme, že férovější jednání ze strany řetězců by mělo být ohleduplnější,“ uvádí Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Nad vysokou cenou mrkve, ale i obchodní přirážkou kroutí hlavou také ministr zemědělství Marek Výborný. Zákazníkům radí, aby takovou cenu neakceptovali. „Trh je střetem nabídky a poptávky a myslím, že tohle je pro řetězce jasný vzkaz, aby šly s cenou dolů. Nemohu určovat ceny mrkve jako ministr zemědělství, ale ten můj neformální tlak bude pokračovat,“ poznamenává šéf resortu.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Pavla Peterky se jedná o ojedinělé případy. „To není tak, že by na většině zboží v supermarketech byla takto vysoká marže,“ říká. Redakce CNN Prima NEWS požádala o vyjádření zástupce tří supermarketů. Ani jeden z nich nechce ceny mrkve komentovat z konkurenčních důvodů. Řada z nich má ovšem mrkev nyní v týdenní slevě, kde se bude držet cena po konci akce, je ale otázka.

Tagy: