Nezvykle silné bouře bičují USA. V moři skončila část dálnice, jinde napadlo i půl metru sněhu

Kvůli bouřkám se do oceánu zřítila část dálnice v Kalifornii.

USA trápí počasí, někde napadlo půl metru sněhu

Zatímco v Česku se připravujeme na předčasné léto, na opačném konci Atlantického oceánu se zima nechce vzdát. Na severovýchodě Spojených států místy napadlo kolem půl metru sněhu. Bez proudu zůstalo 600 tisíc tisíc domácností.

Neobvykle studená jarní bouře zasypala sněhem část Kalifornie. Silný vítr, prudký déšť, kroupy a vlnobití způsobily několik sesuvů na pacifické pobřežní dálnici v okolí Monterey, která musela být uzavřena, informuje NBC News.

ČTĚTE TAKÉ: Česko zasáhly bouřky s krupobitím, a ženou se další. Kde udeří? Sledujte RADAR

„Jedeme s přítelkyní ze San Franciska do San Diega, ale trochu jsme se zde zasekly,“ řekla pro AP turistka Tammy Fisherová.

Ještě horší byla bouře na severovýchodě USA. Za poslední dva dny podle USA Today napadlo místy kolem půl metru sněhu. Ke slovu proto opět přišly lopaty, pluhy, frézy, ale i běžky. „Je to zvláštní, když v dubnu napadne sníh. Ale můžete jít ven a užít si to,“ uvedla pro AP obyvatelka státu Maine Jane Phillipsová.

„Právě uklízím příjezdovou cestu, aby se sem dostala moje žena. Snažím se odklidit tu břečku, aby v noci nezamrzla,“ popsal zase obyvatel Portlandu Ben Hoffman.

Těžký sníh a silný vítr spolu s popadanými stromy zpřetrhaly elektrická vedení. Okolo 600 tisíc domácností je bez proudu. „Buďte trpěliví. Nepolevíme, dokud nepřipojíme posledního zákazníka,“ slíbil opravář elektrických vedení Douglas Foley.

Už tak složitou dopravu komplikuje i to, že se na cesty vydaly miliony Američanů napříč Spojenými státy, aby na vlastní oči spatřily pondělní úplné zatmění slunce. To bude viditelné v pásu od severovýchodu USA po jižní Kalifornii. Dálnice jsou přeplněné, letadla nabírají zpoždění.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tři lidé zemřeli pod lavinou u střediska Zermatt. Valící se masu sněhu zachycuje video

Tagy: