Extrémní teploty vystřídají silné bouřky s kroupami. Meteorologové vydali výstrahu

Počasí

Počasí 20.6.2022 7:08

Nedělní extrémně vysoké teploty vystřídají v pondělí silné bouřky. Doprovázet je mohou kroupy a nárazy větru. Hrozí také přívalové deště s krátkodobým úhrnem srážek kolem 30 milimetrů. V úterý teploty klesnou na 21 až 25 stupňů, během týdne budou ale stoupat až ke 33 °C. Očekávají se přeháňky, místy i bouřky.

V neděli Česko zasáhly extrémně vysoké teploty, které místy vystoupaly téměř ke 40 stupňům Celsia. Počasí v pondělí ovlivní postupně zvlněná studená fronta. Od ranních hodin se od západu budou vyskytovat přeháňky a slabší bouřky. Ty budou během dne zesilovat, podle meteorologů se na východě země mohou vyskytnout i velmi silné bouřky doprovázené kroupami, které mohou být i větší než dva centimetry. Hrozí také přívalové deště s krátkodobými úhrny srážek kolem 30 milimetrů.

Nejvyšší teploty se v pondělí budou pohybovat okolo 28 až 33 stupňů. Vát bude slabý, jihozápadní až západní vítr, který v bouřkách může nárazově dosahovat rychlosti až 90 km/h. Meteorologové varovali také před nebezpečím požárů.

V úterý bude jasno až polojasno. Ve večerních hodinách se na západě a jihozápadě mohou vyskytnout ojedinělé přeháňky nebo bouřky. Teploty se budou pohybovat kolem 21 až 25 stupňů. Očekává se mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s, který bude během den slábnout.

Ve středu bude obloha skoro jasná až polojasná. Od jihozápadu bude postupně přibývat oblačnosti a v jižní polovině území se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 24 až 28 stupňů.

Vyšší teploty se očekávají ve čtvrtek a v pátek. Vyšplhají až k 32 stupňům. Od západu bude během čtvrtka postupně přibývat oblačnosti a na jihozápadě se očekávají přeháňky a bouřky. Vát bude slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, který může během pátečních bouřek zesilovat.

V sobotu a neděli bude oblačno až zataženo. Na většině území se vyskytnou občasné přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty se vyšplhají až na 28 stupňů.

Tagy: