V Česku padl historický teplotní rekord. Meteorologové v neděli naměřili 39 °C

Vedro - ilustrační

Tropická neděle v Česku

Meteorologové naměřili v neděli dosud nejvyšší teplotu za červen. V Řeži u Prahy bylo rovných 39 °C. Dosavadní rekord z roku 2019, který zaznamenala stanice Doksany v Ústeckém kraji, byl o jednu desetinu nižší. Rekord potvrdila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Červnový rekord pokořilo deset stanic měřících aspoň 30 let, na 60 stanicích přepisovali rekord pro dnešní den. Nové maximum pro 19. červen má i nejstarší stanice v zemi, pražské Klementinum, kde teploměr ukázal 36,9 °C. Dosavadní rekord z roku 2013 byl o více než dva stupně nižší, činil 34,4 °C. V Klementinu v centru města sledují počasí nepřetržitě od roku 1775.

Česko prožilo mimořádně horký víkend. V sobotu teploty poprvé v tomto roce přesáhly na několika místech hranici supertropického dne, tedy 35 stupňů. Příliš se neochladilo ani v noci, na některých místech teploty neklesly pod 20 °C.

Už ráno meteorologové odhadovali, že nedělní maxima mohou ohrozit dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl hodnotu 38,9 °C. Byl naměřen 26. června 2019 v Doksanech.

Teploty v neděli na většině území vystoupaly na 33 až 38 °C, na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku na 28 až 33 stupňů. Pro část Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy vydali meteorologové výstrahu na extrémní teploty.

V celé zemi je velké riziko vzniku požárů, které by měly částečně snížit pondělní srážky a bouřky. Na východě republiky mohou být bouřky intenzivnější a provázet je může krupobití, silný nárazový vítr i přívalové srážky.

„O víkendu bude horko, budeme se péct. Nejtepleji bude v neděli. V Čechách atakují teploty 37 až 38 °C,“ varoval v pátek meteorolog Josef Hanzlík. Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu, která v různých stupních platí po celý víkend na celém území České republiky.

Hanzlík dodal, že právě vysoké teploty s sebou přináší značné množství úmrtí v populaci. Před přehřátím organismu bychom se tedy měli mít všichni na pozoru.

Teplé počasí vydrží i v příštím týdnu

Zpočátku bude v pondělí jasno až polojasno, postupně se začne od severozápadu zatahovat a na většině území se objeví přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné. Večer budou srážky ubývat. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 27 až 32 °C, na severu a severozápadě území naměříme kolem 25 °C. Vát bude mírný severní, zpočátku ve východní polovině území jižní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

S jasnou až polojasnou oblohou počítejme také v úterý. Odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti, hlavně na jihozápadě, se mohou ojediněle objevit přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 7 °C. Během dne naměříme 21 až 25 °C.

Tagy: