Vlna extrémních veder v Mexiku: Je takové horko, že opice padají mrtvé ze stromů

Jihovýchod Mexika sužují extrémní vedra. Teploty v posledních dnech přesahují 45 stupňů Celsia a vlna nezvykle horkého počasí si už vyžádala skoro tři desítky lidských životů. Netrpí však jen lidé, ale kupodivu také opice žijící ve volné přírodě. Server ABC News informoval, že kvůli vedrům uhynulo v mexickém státě Tabasco nejméně 138 vřešťanů. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador už proto požádal o pomoc ministerstvo životního prostředí.

Mexické organizace zabývající se ochranou přírody informovaly, že obyvatelé a dobrovolní hasiči několik popadaných opic zachránili. „Přivezli je v kritickém stavu, byly dehydrované a měly horečku,“ uvedl zoolog Sergio Valenzuela pro ABC News: „Byl to úpal.“ Valenzuela přehřátá zvířata zchladil ledem a nasadil jim kapačky, díky čemuž se některá dostala z nejhoršího. „Uzdravují se. Jsou agresivní, už zase koušou,“ pochvaloval si Valenzuela vitalitu opic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jako člověk – Orangutan si vyhojil ránu léčivou bylinou. U zvířete to vědci zaznamenali poprvé

Zdaleka ne všechna zvířata ale měla takové štěstí. Biolog Gilberto Pozo napočítal pod stromy 138 mrtvých nebo umírajících vřešťanů. „Padali ze stromů jako hrušky,“ řekl Pozo ABC News: „Byli silně dehydrovaní a zemřeli během několika minut.“

Opice jsou podle něj kvůli extrémním vedrům zesláblé a neudrží se na stromech, po jejichž větvích se za normálních okolností pohybují s naprostou jistotou.

Do záchrany strádajících savců se podle mexických úřadů již zapojily speciální týmy složené z biologů a veterinářů. Vedrem ohroženým vřešťanům poskytují vodu a jídlo, zejména ovoce. Vřešťanům však neškodí jen současná vlna veder. Podle vyjádření ekologické organizace Cobius hynou rovněž kvůli lesním požárům a kácení pralesů, což vede k nedostatku potravy.

Vřešťan je rod statných jihoamerických a středoamerických opic, které mohou vážit i více než 10 kilogramů. Patří mezi nejhlasitější zvířata na světě, což odráží i jejich české jméno.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Nejjedovatější ryba na světě s hlavou jako krajta sužuje Chorvatsko. Jak ji ve vodě poznat?

Tagy: