Faltýnek může skončit i jako šéf poslanců ANO. Jeho kolegové rozhodnou v listopadu

Faltýnek po návratu ze Španělska

Skončí Faltýnek jako šéf poslanců ANO?

Jaroslav Faltýnek by mohl skončit i jako předseda klubu poslanců hnutí ANO. O jeho osudu mají rozhodnout poslanečtí kolegové z klubu ANO na společné schůzi 10. listopadu. Zatímco někteří v něj důvěru neztratili, jiní se ho budou ptát. A to jak na vyšehradskou schůzku, tak na jeho cestu do španělské Málagy v době nouzového stavu. Z té se vrátil ve čtvrtek odpoledne.

Po čtvrtečním příletu na pražské letiště z cesty do Málagy se Jaroslav Faltýnek s médii bavit nechtěl a snažil se novinářům ujet výtahem. Ve Španělsku byl podle svých slov navštívit rodinu.

„Určitě to není dobrý příklad. Nelíbí se mi to,“ zhodnotil premiér Andrej Babiš Faltýnkovu cestu do zahraničí v době, kdy vláda všechny vyzývá, ať zůstanou doma. Předseda klubu poslanců hnutí ANO cestu komentoval ironickými slovy, zda nemá právo odjet za svou ženou a synem.

Konec na dalším postu?

Faltýnek na sebe v poslední době upozornil nejen touto cestou, ale i schůzkou s exministrem Romanem Prymulou v noci v uzavřené restauraci na Vyšehradě. Věc v současné době vyšetřuje hygiena, která zhruba do měsíce rozhodne, zda byla porušena vládní nařízení. Hrozí mu pokuta až deset tisíc, navíc rezignoval na post místopředsedy hnutí ANO.

V současné době ale nelze vyloučit, že by mohl skončit i jako předseda poslaneckého klubu ANO. Rozhodnout mají jeho kolegové. Všem jim poslal e-mail. „Máte ve mě jako předsedu našeho poslaneckého klubu důvěru, nebo se domníváte, že bych se měl své funkce vzdát a dát ji k dispozici?“

Jak odpověděl například poslanec Patrik Nacher (ANO), neprozradil. „Rád bych si to nechal na interní zasedání klubu. Mám připravené otázky. Nechte to prosím na nás, nechci Faltýnkovi něco vzkazovat přes kameru,“ uvedl Nacher.

Poslankyně Jana Pastuchová (ANO) popsala, že si bude chtít vyslechnout Faltýnkovu verzi. „Slyšela jsem média, překvapilo mě to, ale určitě budu chtít slyšet verzi pana Faltýnka. Důvěru určitě má, protože máme skvělého předsedu. Své role se ujal a ujímá velice dobře,“ řekla poslankyně.

Když vidím, jakou autoritu v klubu má, tak je to postavené spíš na strachu, než na důvěře.

Podle některých opozičních politiků je jisté, že Faltýnek v čele klubu zůstane. „Je to loajální skupina, která vždycky své šéfy podrží,“ myslí si předseda strany STAN Vít Rakušan. „Myslím, že se ho spíš bojí. Když vidím, jakou autoritu v klubu má, tak je to postavené spíš na strachu, než na důvěře,“ uvedl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Jaroslav Faltýnek ale obě pochybení neustále zlehčuje. „Nepovažuji nic ze svého jednání za šťastné a je potřeba mě odstřelit před nastoupenou jednotkou nebo celým národem,“ podotkl ironicky. Poslanecký klub hnutí ANO ve sněmovně zastupuje celkem 78 politiků, jedním z nich je i Faltýnek. O jeho osudu poslanci rozhodnou 10. listopadu.

Tagy: