Babiš jako nenasytná tasemnice. Piráti oprášili autobus a mluví o vládě švindlů a zmaru

Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Piráti a STAN zahájili ostrou fázi kampaně

Piráti a Starostové ve čtvrtek odstartovali horkou fázi kampaně. Na pražské Letné představili takzvaný „švindl bus“, který má připomínat kauzy vlády Andreje Babiše (ANO). S autobusem, na kterém je například podobizna šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, se zástupci koalice vypravili do Ústí nad Labem, kde se šéf Pirátů Ivan Bartoš utká ve volbách s premiérem Babišem.

„Autobus slouží jako pojízdné muzeum korupčních skandálů současné vlády – je v něm řada artefaktů, jako například neslavný deníček Jaroslava Faltýnka,“ uvedli Piráti a Starostové, kterým se v kampani zatím nedaří podle jejich představ.

Kromě toho Piráti a STAN připomínají srážky vlaků, které se v Česku odehrály za poslední dva roky, otrávenou Bečvu, střídání ministrů zdravotnictví a 30 tisíc mrtvých během koronavirové krize. Na autobusu je namalovaný Andrej Babiš jako nenasytná tasemnice a ministryně financí Alena Schillerová jako rozmarná pijavice.

„Autobus jsme nazvali švindl bus. Je to pojízdné muzeum různých švindlů a podfuků této vlády. Budeme s ní jezdit po České republice,“ řekl před odjezdem do Ústí nad Labem šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Když se podíváme na naši zemi, ve které roste obří zadlužování, stoupá míra inflace a ekonomika zpomaluje. Stoupají ceny zboží a služeb. Vláda nechala zkrachovat řadu firem a podnikatelů,“ kritizoval předseda STAN Vít Rakušan.

Zatímco na jaře koalice Pirátů a STAN vévodila předvolebním průzkumům, teď většinou končí na třetím místě za hnutím ANO a koalicí Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL). Proto chtějí PirSTAN nyní zabrat.

Piráti se tak vrátili k autobusu, který jim zafungoval před čtyřmi lety. Před volbami v roce 2017 v rámci kampaně jezdili za voliči s „vězeňským“ autobusem, jenž připomínal aféry politiků. Šéf strany Ivan Bartoš jím „dohlížel“ například na Bohuslava Sobotku a kauzu OKD, na Andreje Babiše a Čapí hnízdo či na Davida Ratha s lahví vína.

Piráti tvrdí, že preference jim ubírá hlavně Babiš, který o straně šíří dezinformace a ostře se proti Pirátům vymezuje. „Když vyšel ten nejdivočejší průzkum, ve kterém jsme měli se Starosty 34 procent, říkal jsem, že teď se rozjedou hnojomety. A rozjely. Přirovnal jsem to k trilogii Pána prstenů, jestli film diváci a čtenáři viděli. Oko Mordoru se obrátilo na Piráty, i ten Sauron,“ komentoval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Bartoš.

Jsou to ekofanatici, říká o Pirátech Babiš

Babiš o Pirátech mluví jako o největším ohrožení země. Vyjadřuje se tak o nich například v knížce, kterou rozdává v rámci kampaně. Koalici Pirátů a STAN označuje za „multikulturní ekofanatický pirátostán“.

Není to poprvé, kdy politici vytahují v kampani autobus. Prezident Miloš Zeman v 90. letech objížděl republiku s takzvaným „Zemákem“. Autobus mu pomohl k volebním úspěchům. S nápadem přišel Zemanův tehdejší spolupracovník Miroslav Šlouf.

Tagy: