Family Business Week: Rodinné firmy jsou velmi stabilním prvkem v našem hospodářství

V našem hospodářství tvoří rodinné podniky zhruba padesát procent všech ekonomických subjektů. V dnešní době rodinné podniky zaměstnávají v České republice zhruba 2 miliony lidí, což je tedy téměř polovina pracovního trhu. Doba se posunula a rodinné podniky přemýšlejí už dlouhodobě. Investují totiž do rozvoje svých regionů a jsou motivované k vytváření odkazu pro budoucí nástupce. Důležitá je ovšem i podpora od samotného regionu. A právě proto organizuje platforma Family Busniess Week (FBW) nejen Summit, který se koná každým rokem, ale i několik velmi zajímavých regionálních zastávek.

V řadě již čtvrté regionální setkání rodinných firem, které tato platforma (FBW) pořádala, bylo opět plné užitečných panelových diskuzí, vzácných hostů a atmosféra byla více než přátelská. Motivace, udržení manažerů v rodinné firmě a role rodinných firem v rozvoji regionu – to bylo hlavním tématem dalšího, již 4. regionálního setkání platformy Family Business Week, které se konalo pod záštitou Asociace krajů České republiky a za účasti ředitele Středočeského inovačního centra, Pavla Jovanoviče.

Rodinné firmy zaměstnávají obrovské množství zaměstnanců, takže já si každé rodiny, která podniká vážím a jsem nesmírně rád, že je tady máme.

Partnerem celé akce a zároveň hostící rodinnou firmou byla společnost HOPI, která rodinným podnikům velmi fandí a do tohoto projektu Davida Krajíčka se s chutí zapojila. Předseda představenstva rodinné firmy HOPI, David Piškanin vnímá roli podnikatelských firem v daném regionu jako zásadní.

Vnímáme rodinné firmy jako páteř ekonomiky dané země.

Rodinné firmy jsou totiž obecně považovány za finančně stabilnější a je tudíž méně pravděpodobné, že se předluží. Také je méně pravděpodobné, že budou propouštět zaměstnance i v ekonomicky náročném období. Málokdo si rovněž uvědomuje, že rodinné podniky odvádějí daně lokálně a významně tak přispívají do našeho daňového systému.

Každá rodinná firma má svůj vlastní recept na fungování podniku

Receptů na vybudování úspěšné rodinné firmy je spousty. Jeden z nich nám prozradil i majitel a zakladatel Galen Clinic, MUDr. Luboš Kmeť:

Najít slepé místo na trhu, najít nějaký nenaplněný segment služby, ten zaplnit. A když do toho dáte srdce, rozum a vytrvalost, tak se to většinou povede.

Toto setkání mělo opět neuvěřitelný úspěch. Zakladatel a majitel platformy FBW, David Krajíček opět nezklamal, spíš naopak. Důkazem je i to, že pozvaní hosté na jeho adresu slovy chvály vůbec nešetřili a tuto událost si užívali po všech stránkách. Poslání této jedinečné platformy spočívá v propojení rodinných firem, odborníků, institucí a médií za účelem vytvoření komunity, která aktivně podporuje a rozvíjí rodinné podnikání v Česku. A právě z tohoto důvodu pořádá FBW vzdělávací a společenské akce v průběhu celého roku.

Tento rok nás čeká ještě jedno regionální setkání a sice 24. října v Petrof Gallery v Královéhradeckém kraji a na vaši účast se těší nejen David Krajíček, ale také řada velmi zajímavých hostů a vysoce postavených podnikatelů z rodinných firem.

Tagy:
rodina společnost Královéhradecký kraj HOPI Česko Asociace krajů České republiky ekonomika, obchod a finance Středočeské inovační centrum