Fanoušci Columba a dědečka ze Simpsonů smutní. Zemřel legendární dabér Dalimil Klapka

Filmový svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 89 let zemřel známý český dabér Dalimil Klapka. Z televizních obrazovek promlouval jako dědeček ze seriálu Simpsonovi či známý poručík Columbo. Klapka se v posledních letech potýkal s rakovinou. Zemřel v úterý v Léčebně dlouhodobě nemocných v Motole. Informoval o tom deník Blesk.

V léčebně ležel Klapka už několik týdnů. Podle informací deníku Blesk si totiž vážně zlomil ruku a obě nohy. Zdravotní problémy ho přitom provázely už delší dobu. V roce 2019 ho náraz v autobuse vymrštil ze sedadla až na dveře a při nehodě si poranil rameno.

„Taky nohy mi už špatně slouží. Už by mi nepomohla žádná operace,“ řekl dříve herec. Později onemocněl rakovinou. Kvůli vážné nemoci se musel vzdát dokonce svého milovaného zaměstnání, dabování. Náročná léčba mu totiž změnila hlas.

„Absolvoval jsem dvě operace a tři pobyty v nemocnici, které skončily ozařováním. Uvidíme, co bude,“ prohlásil tehdy.

Klapka se narodil v Praze. Vystudoval Jiráskovo pedagogické gymnázium a také úspěšně absolvoval DAMU. Jeho spolužáky byli Jiřina Bohdalová, Rudolf Jelínek nebo Antonín Hartl. Kromě dabování Klapka přes 30 let působil ve Švandově divadle v Praze. Zahrál si také na scéně Divadla na Fidlovačce, v Hudebním divadle Karlín či v Činoherním klubu. Spolupracoval mimo jiné s Českým rozhlasem a vyučoval herectví na pražské konzervatoři.

Nejvíce se ovšem Klapka prosadil v dabingu. Svůj hlas propůjčil americkému herci Peteru Falkovi v seriálu Columbo. V animovaném seriálu Simpsonovi daboval dědečka Abrahama Simpsona i ředitele školy Seymoura Skinnera.

Tagy: