Mimořádně schopný člověk, svou obec změnil k nepoznání. Jak lidé vzpomínají na Michalika?

Věslav Michalik

Zemřel starosta Věslav Michalik

V neděli ve věku 59 let náhle zemřel místopředseda STAN Věslav Michalik. Lidé na něj vzpomínají jako na mimořádně schopného člověka, který během svého starostování v Dolních Břežanech změnil obec k nepoznání. Hnutí STAN Michalika prosazovalo jako možného ministra financí i průmyslu a obchodu. Dlouholetý komunální politik se nakonec členství v kabinetu vzdal, aby nezatěžoval vládní pětikoalici svými mediálními kauzami.

Redakci CNN Prima NEWS smrt Michalika potvrdil šéf Starostů Vít Rakušan. „Momentálně nemám slov. Odešel můj přítel,“ sdělil současný vicepremiér a ministr vnitra. Smutná zpráva zasáhla mimo jiné českou politickou scénu i obyvatele středočeské obce Dolní Břežany, kde byl Michalik starostou nepřetržitě téměř 18 let.

Místopředseda STAN se těšil obrovské podpoře za to, co se mu v obci nedaleko hlavního města za uplynulé roky povedlo vybudovat. Podle mnoha lidí Michalik během svého působení ve vedení Dolních Břežan změnil obec k nepoznání.

„Moc jsem si Věška Michalika vážil. Jeho práce starosty ukazovala všem, že s vizí, odvahou a pracovitostí mohou vyrůstat překvapivé a krásné věci. Jeho Dolní Břežany za pár let rozkvetly. Dával lidem mnoho. Pracovat s ním bylo inspirující,“ zmínil například ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Smrt Michalika zasáhla také režiséra Jana Hřebejka: „Věšek Michalik byl jeden z nejschopnějších politiků, které jsem měl možnost potkat. Jsem v šoku a smutnej. Velká ztráta nejen pro nejbližší a ty, kdo ho znali, ale bez přehánění i pro tuhle zemi.“ Michalikovy kvality registrovalo i hnutí STAN.

„Musím říct, že jsem znal jen málo tak cílevědomých a precizních lidí, kteří věci promýšlejí, jako byl Věšek. To, jak změnil za téměř 20 let Dolní Břežany k nepoznání, to mu nikdo nikdy vzít nemůže,“ komentoval senátor Zdeněk Hraba (STAN). Michalik se ke Starostům přidal coby člen v roce 2013, od března 2014 byl součástí předsednictva a v roce 2021 se stal místopředsedou.

Stínový ministr financí i průmyslu

Před říjnovými sněmovními volbami i krátce po nich byl Michalik společně s Rakušanem nejžhavějším kandidátem hnutí STAN na člena vlády. Nejdříve se o něm mluvilo jako o možném ministrovi financí, což ale pravděpodobně kvůli ODS neprošlo.

Občanští demokraté v tomto ohledu nechtěli ustoupit, protože neměli z minulosti dobré zkušenosti s tím, když byli premiér a ministr financí z různých politických subjektů. Michalik se poté stal kandidátem na ministra průmyslu a obchodu. Zdálo se, že proti by nic neměli ani členové pětikoalice či prezident Miloš Zeman.

V listopadu, tedy krátce před jmenováním vlády Petra Fialy (ODS), se však v médiích v souvislosti s Michalikem objevila podezření o údajném střetu zájmů. Michalik se nakonec kvůli své podnikatelské minulosti na Kypru ministerského křesla vzdal s tím, že nechce novou vládu zatěžovat svými kauzami. Zdůraznil však, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Kromě postu starosty Dolních Břežan vykonával také funkci zastupitele Středočeského kraje. Tím byl skoro deset let. V minulosti se také živil jako akademik. V letech 1986 až 1996 působil jako pracovník Akademie věd ČR v Ústavu jaderné fyziky a Ústavu dozimetrie záření. Od roku 2002 podnikal v oboru investiční poradenství.

Tagy:
smrt politika Středočeský kraj Vít Rakušan STAN úmrtí vláda Dolní Břežany Věslav Michalik