Fanoušci Sparty vyděsili Vídeň, místní se jich báli. Nepokoje skončily vážným zraněním

Divoký závěr mělo fotbalové utkání ve Vídni mezi domácím Rapidem a Spartou Praha ve druhém kole kvalifikace Ligy mistrů. Příznivci českého celku neunesli porážku 1:2 a po závěrečném hvizdu se střetli s policisty.

Přestože oficiálně, kvůli protikoronavirovému nařízení Evropské fotbalové unie nesměli být na utkání čeští fanoušci, byl sektor pro příznivce hostů Allianz-Stadionu z poloviny plný. Na zápas dorazily stovky fans ve sparťanských dresech.

Rychlý vedoucí gól Ladislava Krejčího ze třetí minuty rozpoutal radost a oslavy ve sparťanském sektoru. I dále v průběhu prvního poločasu fanoušci Spartu povzbuzovali v únosných mezích.

Vše se však změnilo po 70. minutě duelu o postup do skupinové fáze Champions League. Po dvou obdržených brankách se sparťanští fans začali chovat agresivně. Od sprostých slovních útoků přešli k házení plných kelímků na fanoušky Rapidu či hrací plochu. Vše vyvrcholilo po závěrečném hvizdu, kdy ve svém sektoru nejprve odpálili pyrotechniku v klubových barvách a následně se snažili probít přes zátarasy a dostat mezi rakouskou část publika.

Zasahující rakouští policisté měli dost práce, aby jim v tom zabránili. To se jim s vypětím všech sil podařilo a následně je desítky minut drželi v uzavřeném sektoru před stadionem na úrovni hrací plochy, který byl obehnán kovovými zátarasy.

Záchranáři museli ošetřovat českého fanouška

„Bylo vidět, že počínání fanoušků Sparty místní dost vyděsilo. Když se sápali na plot oddělující sektory hostů a domácích, bylo vidět, jak se Rakušané bojí, jak jsou nervózní a čekají na zásah policie,“ popsal situaci český občan, který si koupil vstupenku jako jednotlivec a seděl mezi příznivci Rapidu.

Podle jiného očitého svědka se jeden z fanoušků při snaze přelézt plot mezi sektory zranil tak vážně, že na místě museli zasahovat záchranáři, kteří ho napojili na infuzi.

Středeční vydání rakouského deníku Kronen Zeitung přineslo informaci, že pražští chuligáni dokonce zranili dva pořadatele, kteří také museli být ošetření.

Na dotaz CNN Prima NEWS, zda pracovníci českého velvyslanectví ve Vídni řešili žádost o pomoc či asistenci při zadržení rakouskou policií, Ivo Skůček z konzulárního oddělení ambasády odpověděl: „Ne, nikdo se na nás neobrátil. Rakouská policie nemá povinnost nás informovat o případném zadržení českých občanů, takže jsme ani žádnou takovou informaci nedostali.“

Tagy: