Zvýhodní to Spartu: Rapid Vídeň se bouří proti novému pravidlu o gólech

Úterní předkolo fotbalové Ligy mistrů mezi rakouským Rapidem Vídeň a Spartou Praha se bude poprvé hrát podle nového pravidla o vstřeleném gólu na hřišti soupeře. Nově už nepřináší žádnou výhodu.

Od zvláštního zpravodaje CNN Prima NEWS ve Vídni

Nové pravidlo podle trenéra Rapidu Vídeň Dietmara Kühbauera „nahrává“ v odvetě domácímu týmu. Tím bude v dvojduelu českého a rakouského celku, které jsou shodně rekordmany v počtu ligových titulů ve svých zemích, Sparta.

Funkcionáři Evropské fotbalové unie (UEFA) před právě startující sezonou změnili letitou praxi, že gól vstřelený na stadionu soupeře se tzv. počítá za dva, pokud každý ze soupeřů vyhraje jedno utkání a také celkový poměr skóre je stejný. Pro vysvětlení: Při prohře 1:2 venku a domácím vítězství 1:0 postupuje dál tým, který vstřelil právě onu branku na hřišti soupeře.

„Nerozumím tomu, proč se to pravidlo změnilo,“ stěžoval si na oficiální tiskové konferenci v útrobách vlastního Allianz-Stadionu kouč Rapidu Kühbauer a vzápětí pravil: „Když se na to podívám důkladněji, tak přináší výhodu domácímu týmu v odvetě. Pokud bychom na Spartě vstřelil gól a bylo nerozhodné skóre, postoupili bychom. Jenže nyní by to bylo tak, že bychom museli hrát dalších 30 minut prodloužení.“

Stejného názoru je i kapitán Rapidu Maximilian Hofmann, který bude na změnu spoluhráče upozorňovat. „Nezbývá, než se s tím vypořádat. Ale je jasné, že si na to musíme dát pozor. Nepochopil jsem, proč došlo ke změně pravidla, které fungovalo desítky let a všichni s tím byli srozumění,“ doplnil Hofmann.

Druhým velkým tématem, kterému se věnovali rakouští hostitelé, bylo otevřené hlediště pro diváky. Ovšem jen domácí. Podle nařízení UEFA fanoušci hostujícího celku nesmějí na stadion v cizím státě. „To by mohla být naše výhoda a mohlo by to k našemu výkonu přidat nějaké procento navíc,“ poznamenal sedmadvacetiletý rakouský obránce a vysvětlil: „Pro hráče Sparty nemusí být naše bouřlivé prostředí příjemné, protože dlouho nehráli před takovým počtem diváků. I my si budeme muset po více než roce zvyknout na diváky v hledišti, bouřlivější a hlasitější prostředí. Může to ztížit komunikaci.“

V Rakousku již padly limity na počty osob při venkovních akcích, mezi které ministerstvo zdravotnictví počítá také fotbalová utkání. Podle Laurina Rosenbergera, vedoucího muzea Rapideum, které prodává vstupenku na úterní duel předkola Ligy mistrů Rapid–Sparta, nic nebrání tomu, aby bylo vyprodáno. Ovšem na stadion mohou jen domácí příznivci. „Můžeme prodat každé sedadlo na stadionu. V pondělí odpoledne jsme překonali hranici 16 tisíc vstupenek,“ popsal Rosenberger.

Kapacita Allianz-Stadionu pro mezinárodní zápasy činí 24 tisíc diváků. „Očekáváme, že se přiblížíme 20 tisícům. Vždyť na první soutěžní utkání v sezoně v prvním kole Rakouského poháru přišlo minulý pátek proti soupeři ze třetí ligy osm tisíc fanoušků a vytvořili skvělou kulisu,“ poznamenal Rosenberger.

„To bylo skvělé, nás hráče pak fotbal baví o to víc, když se hraje před plnými nebo skoro plnými tribunami. Věřím, že v úterý proti Spartě bude atmosféra ještě lepší a pomůže nám se posunout k našemu cíli. A tím je postup do další fáze Ligy mistrů,“ uzavřel kapitán Rapidu Vídeň Maximilian Hofmann.

Tagy: