Něha a boží otcovská láska. Při zpovědi si bral pražský farář ženy na klín a objímal je

Farář se měl k ženám chovat důvěrněji, než je zvykem.

Farář z Kobylis se omlouvá za své chování k ženám

S nečekaným přiznáním přišla jedna z pražských farností. Farář ze Salesiánského centra v Kobylisích se veřejně přiznal, že k některým věřícím se při zpovědi choval důvěrněji, než je zvykem. Ženám, kterým svým jednáním způsobil, jak on sám napsal – zmatek, chaos a někdy i hluboké zranění – se veřejně omluvil.

Na začátku byla klasická zpověď, poté ale prý přišlo něco, co ženy běžně od svého zpovědníka nečekají. Farář František z římskokatolické církve v pražských Kobylisích se měl k ženám u zpovědi chovat důvěrněji, než je zvykem. S veřejným přiznáním na webových stránkách přišel sám.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický konec pátrání: Tělo 11leté dívky našli pod mostem, policie mluví o vraždě

„Do své modlitební a zpovědní služby jsem začal vůči ženám přidávat svou fyzickou blízkost, držení za ruku, někdy obejmutí, nebo dokonce obejmutí na klíně. Pro sebe jsem si to odůvodnil papežovými slovy o nutnosti prokazovat něhu a projevovat Boží otcovskou lásku,“ uvedl farář.

Z jeho chování vyvodila farnost důsledky. „Když jsme se od první ženy dozvěděli, že to chování bylo nepatřičné, tak jsme přijali opatření, které mělo zabránit tomu, aby se něco podobného opakovalo. Z informací vím, že je dodržuje. I všichni lidé, kteří se nějak ozvali, to potvrzují,“ řekl provinciál Martin Hobza.

Podle informací policie nebylo na faráře podáno žádné trestní oznámení ani stížnost. Veřejné vyjádření ale vzbudilo velmi rozporuplné pocity místních obyvatel na facebookových stránkách městské části. „I kdyby to bylo ‚jen tohle‘, není to OK. Píšu jako křesťan. Kdyby mě chtěl kazatel vzít na klín, utekla bych,“ napsala jedna z uživatelek. „Co je špatného na projevech něhy? V latinských zemích a různě po světě je objímání úplně cizích lidí na denním pořádku. Salesiáni dělají mise všude po světě a není na tom nic divného,“ zastal se faráře v komentáři další.

Farář k přiznání přidal také omluvu za své chování. „Je mi to moc líto. Prosím vás o odpuštění a Boha prosím, aby uzdravil a uzdravoval to, co jsem já pokazil, čím jsem ublížil, čím pohoršil,“ dodal farář.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obnažoval se před školačkami v Psárech. Policie po muži pátrá, pomoci může výpověď svědka

Tagy:
církev omluva ženy farář Praha zpověď farnost Kobylisy Katolická církev