Farhan: Podpořme výrobu léků v ČR. Ty běžné neuděláme levněji než Indie, kontroval náměstek

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček a stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO)

360° 7.9.2023

Česko by mělo posílit výrobu vlastních léků, čímž by zvýšilo svoji soběstačnost, prohlásil v pořadu 360° stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka Evropa není a nikdy nebude schopna u léčivých přípravků s nízkou přidanou hodnotou konkurovat výrobě z Asie. K soběstačnosti se prý máme šanci dostat pouze jako celý kontinent, nikoliv však jako samostatná Česká republika.

K nedostatku léků na českém trhu v posledních měsících a letech přispěly i výpadky ve výrobě v Asii. I proto je podle Farhana potřeba zvýšit českou soběstačnost. „Je třeba, aby došlo k podpoře domácího průmyslu. Nezaznamenal jsem, že by v tomto ohledu vláda vyslala nějaký signál, jak jinak ráda dělá,“ uvedl.

„Můžeme se podívat do Rakouska, kde podpořili výrobu antibiotik, do Francie, kde Macron podpořil výrobu paracetamolu nebo do Německa a dalších států. U nás je to zase obrovská nula,“ doplnil Farhan v pořadu 360°.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: SÚKL varuje před „lékovými šmejdy“. Podívejte se, jakým obchodům a přípravkům se vyhnout

Podle Dvořáčka je tuzemská soběstačnost realistická, jen pokud by se zaměřila na užší spektrum léků. „Máme registrováno zhruba sedm tisíc léčivých přípravků, které pacienti potřebují. Když některý z naprosté většiny z nich vypadne, pacientovi bude chybět a bude mu komplikovat život. Nemáme léčiva, která by byla zbytná,“ myslí si náměstek.

Nereálné pokrytí

Léků je příliš moc, aby je stát jako Česko mohl dostatečně pokrýt. „Žádná země nedokáže vyrobit tak široké portfolio. Můžeme se ale soustředit na určité oblasti a říct si, že se v nich Česká republika bude snažit o větší soběstačnost,“ dodal.

Značný problém však představuje konkurence z Asie. „Evropa dlouhodobě není schopná konkurovat u přípravků s nízkou přidanou hodnotou. Omlouvám se, že to říkám takhle natvrdo, ale Evropa v těchto přípravcích nebude nikdy soběstačná. Naopak je významným hráčem v globálním měřítku u léčiv s vysokou přidanou hodnotou, jako biologická léčba a moderní terapie,“ uvedl Dvořáček.

„Když budeme chtít vyrábět levné přípravky, budeme je muset neustále subvencovat vůči Indii, Číně a Latinské Americe. Myslím, že se k soběstačnosti můžeme dopracovat jako Evropa, ale určitě se k ní nedopracujeme jako Česká republika,“ popsal náměstek.

Tagy:
Indie léky výroba soběstačnost Jakub Dvořáček 360° antibiotikum Ministerstvo zdravotnictví České republiky Kamal Farhan Soběstačné Česko