Farský je usvědčený sedmilhář. STAN sehraje ještě velké divadlo, myslí si Konečná

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Divoká karta (121)

Podle šéfky KSČM a europoslankyně Kateřiny Konečné je poslanec Jan Farský (STAN) usvědčený sedmilhář. „O stáži věděl, když kandidoval,“ prohlásila v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS. Jeho kauzu považuje jen za špičku ledovce problémů STAN.

Konečná situaci kolem Farského označila za nehoráznou ostudu. „Farský je usvědčený sedmilhář. O tom, že na stáž pojede, věděl před volbami a přesto kandidoval. Prve tvrdil, že pojede na šest měsíců, nakonec odletěl na osm. Je to ostuda, která deklaruje to, jak STAN vnímá politiku,“ prohlásila.

Dodala, že Farský se poslaneckého mandátu nakonec nevzdal dobrovolně, ale až po nátlaku jeho stranických kolegů. „Lží bylo stále více a kazil politické renomé hnutí. Nyní se obávám toho, co dál STAN předvede. Tohle byla jen špička ledovce, kauz mají hodně a bude to ještě velké divadlo, které budou hrát,“ myslí si.

Kritika se na Farského hlavu snesla minulý týden poté, co oznámil, že získal stipendium pro svůj projekt a jede na osm měsíců do USA na prestižní stáž. Mnozí politici však nesouhlasili s tím, že i přes svou nepřítomnost ve Sněmovně bude poslancem. K rezignaci ho vyzvalo předsednictvo STAN.

Stejně kritický jako Konečná byl i další host pořadu, místopředseda Přísahy Jaroslav Pelc. „Byl to podvod na voliče. Opoziční smlouva Pirátů a Starostů byla jasná – zastupitelé se budou jednoznačně věnovat práci ve Sněmovně. Farský o tom věděl a porušil to. Je to výraz naprosté neúcty a arogance,“ pokračoval.

„Farský zřejmě připravuje nový institut, který se bude jmenovat dálkový mandát. To ještě nemáme,“ prohlásil ironicky. Poslední host Divoké karty, nestraník, který do voleb kandiduje za ČSSD, Matěj Stropnický, podotkl, že od Farského čekal trochu více odvahy.

Další kauzy STAN

„Stačilo voličům před volbami říci, že na stáž pojede. To bych od skauta Farského čekal. Za mě to byl jeden z věrohodnějších lidí ze STAN, tohle však byla hloupost. Za osm měsíců nic nevyzkoumá a překvapuje mě, že se rozhodl ve prospěch studia, svého osobního růstu a ega, když dostal důvěru voličů,“ podotkl.

Hosté také okomentovali kauzu ohledně financování hnutí STAN.  Stropnický je toho názoru, že hnutí vsadilo na to, že se o financování nikdo zajímat nebude, a tak se na něj nepřijde. Pelc následně dodal, že rozhodnutí STAN – řešené finanční dary vrátit – přineslo jen více otázek.

„Je to jako s Farským, také to mělo vývoj. Prve tvrdili, že nic vracet nebudou, vše je čisté, ale pak se něco změnilo a finance vrací. Vzbuzuje to otázky. Uvědomili si něco? Otázek je stále více, sami se v tom motají a tyto kauzy pro ně nejsou dobré,“ podotkl místopředseda s tím, že je hnutí naivní.

Média a opoziční politici upozorňovali na to, že hnutí dostalo peněžní dary od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Část údajně pocházela od společnosti s trestně stíhaným spolumajitelem. Šéf STAN Vít Rakušan v úterý řekl, že financování STAN nebylo v rozporu se zákonem. Starostové se přesto nakonec rozhodli vrátit všechny dary od právnických osob, které dostali od loňských sněmovních voleb až do současnosti, což je celkem 3,42 milionu korun.

Tagy: