Fascinující pohled. Přes 50 milionů krabů migruje do oceánu, lidé jim staví mosty

Pro některé noční můra, na australském Vánočním ostrově každoročně fascinující podívaná. Pravidelně se miliony krabů červených vydávají z džungle do oceánu, aby se mohli rozmnožit. Jejich migrace kříží velmi často cestu lidem, a tak ochránci každoročně staví speciální mosty a bariéry, aby se co největší počet korýšů dostal k vytouženému cíli. Místní turistům radí, aby se do záplavy tvorů s klepety postavili a užívali si jedinečnou podívanou.

Na neuvěřitelný přírodní úkaz, ke kterému dochází jen na Vánočním ostrově (zhruba 2 300 km západně od Austrálie), jsou místní patřičně hrdí. Za výjimečnou podívanou se každý rok sjíždějí turisté z celého světa. Právě jim tamní obyvatelé radí, aby zaparkovali auta v přístupných lokalitách a postavili se do moře jasně rudých tvorů, píše web Daily Mail.

Korýši se hemží všude. Na záběrech jednoho z největších stěhování zvířat na planetě, které lidé s nadšením pořizují, jsou korýši vidět nejen na skalách či v potocích, ale i na ulicích, domech, mostech či v příkopech. Ochránci zvířat se každoročně několik měsíců na migraci připravují a pro tvory staví bariéry či speciální mosty.

Ty mají krabům pomoci dostat se do zátoky Flying Fish Cove, která je jejich cílem. Letošní rok je však výjimečný. Tanya Detto, koordinátorka programu pro invazivní druhy na Vánočním ostrově, podotkla, že takové množství krabů červených neviděla od roku 2005. „Bylo opravdu hezké sledovat, jak jsou odváděni pryč od dopravy a bezpečně se do zátoky dostávají,“ podotkla.

Krabi jsou chráněni a respektováni

Desítky milionů korýšů každý rok lehce mění trasu, kterou se k oceánu vydají. Odborníci však dokáží jejich cestu předpovědět. Samci po cestě „sbírají“ samice, které do moře během pěti až šesti dní vypustí až 100 tisíc jiker. O měsíc později se mláďata krabů červených vracejí na břeh a vydávají se na cestu domů do tropického pralesa na ostrově.

Jak však odborníci podotýkají, většinu larev sežerou ryby či obrovští žraloci velrybí, kteří v okolních vodách vyčkávají na každoroční hostinu. Ačkoliv krabi ve světě patří mezi oblíbenou lahůdku, na Vánočním ostrově jsou chráněni a respektováni.

Stejné pravidlo platí i pro další druh korýše – kraby loupeživé. Svou přezdívku dostali díky tomu, že se rádi vydávají do kempů, kde kradou věci. I přes hrozivý vzhled, mohou dorůst až do délky jednoho metru, jsou neškodní. V celém Tichomoří jsou považováni za pochoutku, na Vánočním ostrově jsou však chráněni.

Tagy: