Fatální omyl Izraelců. Vojáci v Gaze zastřelili unesené rukojmí, spletli si je s teroristy

Izraelští vojáci zabili tři rukojmí, které mylně považovali za hrozbu. V pátek to uvedl mluvčí armády Daniel Hagari. Oběti byly do Gazy uneseny teroristy z Hamásu po útoku na židovský stát 7. října.

Tragický omyl se odehrál ve čtvrti Šudžája na severu Pásma Gazy. „Během operace v oblasti vojáci omylem vyhodnotili tři izraelské rukojmí jako hrozbu, začali střílet a zabili je. Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, včetně sebevražedných atentátníků,“ citují Hagariho weby Times of Israel a Sky News. Mluvčí dodal, že těla zabitých byla převezena do Izraele, kde se potvrdilo, že jde opravdu o osoby unesené Hamásem. Incident bude podle něj důkladně vyšetřen.

Zabitými rukojmími jsou podle Hagariho Jotam Haim, kterého Hamás unesl z kibucu Kfar Aza, a Samer Talalka unesený z kibucu Nir Am. Jméno třetího rukojmího armáda nesdělila, protože to tak chtěla jeho rodina.

ČTĚTE TAKÉ: CNN uprostřed hororu v Gaze: Jako rána na solar, líčí reportérka příběh dvouletého sirotka

„Izraelské obranné síly hluboce litují tragického incidentu a vyjadřují rodinám upřímnou soustrast. Naším zájmem je najít rukojmí a vrátit je všechny domů. Z této události jsme se poučili a všichni vojáci to berou na vědomí,“ uzavřel Hagari.

Izrael zahájil válku proti hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy, poté, co tato skupina 7. října zaútočila na Izrael, zabila asi 1 200 lidí a dalších více než 200 jich unesla do Pásma Gazy. Část rukojmích byla propuštěna výměnou za palestinské vězně v rámci týdenního příměří na konci listopadu. Od začátku úderů v Pásmu Gazy zemřelo podle palestinských úřadů bezmála 19 000 lidí.

Tagy:
smrt Izrael Pásmo Gazy Hamás omyl rukojmí zastřelení Gaza Sky News Daniel Hagari Izraelské obranné síly