CNN uprostřed hororu v Gaze: Jako rána na solar, líčí reportérka příběh dvouletého sirotka

Štáb CNN navštívil polní nemocnici v Pásmu Gazy.

Štáb CNN navštívil polní nemocnici v bombardované Gaze

Clarissa Wardová ze CNN se jako první západní novinářka od začátku konfliktu na Blízkém východě dostala bez dohledu izraelské armády do Pásma Gazy. Navštívila polní nemocnici, kterou v Rafáhu v jižní části palestinského území u hranic s Egyptem zřídila vláda Spojených arabských emirátů. Setkala se tam s řadou tragických osudů jako například s příběhem téměř dvouletého chlapečka, kterého útok znetvořil ve tváři, navíc při něm přišel o rodiče. Místo popsala jako horor moderní války.

„Tragické výjevy nemusíte hledat dlouho. Každá ulice je plná suti a stojaté vody. Je to tu zničené a místo obchází zlověstná atmosféra,“ popisuje pro CNN Wardová při příjezdu do zasažené oblasti, která se sem dostala jako první západní novinářka od 7. října, kdy začal konflikt. Podle Izraele dopadlo do Pásma Gazy 22 tisíc raket. Navzdory hororové situaci se tu na ulici pohybují lidé. Čekají například před pekárnou, ale bezpečno není nikde.

ČTĚTE TAKÉ: CNN: Peklo pro civilisty. Každá druhá raketa vyslaná Izraelci na Gazu byla hloupá

Wardová zamířila do polní nemocnice, kterou tu na jihu zřídily Spojené arabské emiráty. Setkala se zde například s téměř dvouletým Amirem. Jak popsala, jeho osud byl pro ni ranou na solar. Při izraelském útoku přišel kromě obou rodičů také o dva sourozence. Hoch, který v rukou žmoulal červené autíčko, stále netušil, že je sirotkem. „Uviděl zdravotního bratra, který vypadal jako jeho otec, a protože je pod prášky, tak si myslel, že je to on, a křičel ‚tati, tati, tati‘,“ vyprávěla chlapcova teta.

Ještě než se setkala s Amirem, při příjezdu do objektu, kde se zachraňují lidské životy, ji překvapila hlasitá rána. Doktor Abdullah Al-Naqbi popsal, že to se tu děje tak dvacetkrát denně. Nejvíce je však pro lékaře frustrující počet dětí na lůžkách. Jeho kolega Ahmed Almazrouei přiznal Wardové, že někdy je těžké neplakat. „Obzvlášť když jde o nejmenší. Je to něco, co vám zlomí srdce,“ řekl. Novinářka pak dodala, že taková situace opravdu otestuje vaši víru v lidstvo.

Kousek od dvouletého  Amira leží osmiletá dívka s frakturami lebky a nohy. Zranění utrpěla při bombardování domu, v němž bydlela se svými příbuznými. „Říká, že ji nic nebolí, to je dobře,“ přeložila slova malé dívenky novinářka. Její matka, Hiba, byla v době útoku venku. „Hledala jsem ji, a když jsem přišla sem, tak mi lékaři řekli, co se jí stalo,“ nastínila se slzami v očích Hiba.

Wardová situaci v ulicích popsala jako „horor moderní války“. Navzdory bombardování se lidé potulují po ulicích „jako zombie“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izraelci tvrdě ponižují zajaté Palestince, ukazují záběry. Jde o teroristy z Hamásu, naznačuje armáda

Tagy: