Favorité oslabili. Volby by vyhrálo hnutí ANO před koalicí Spolu, vyplývá z průzkumu

Volby do Poslanecké sněmovny by na konci září vyhrálo hnutí ANO s 25 procenty hlasů. Vyplývá to z průzkumu, který vypracovala agentura Median pro MF Dnes. Na druhém místě by skončila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) s 21 procenty a hned za ní by se umístili Piráti se Starosty. Do Sněmovny by se ještě probojovalo hnutí SPD a ČSSD.

Předvolební průzkumy nadále favorizují hnutí ANO. Tomu agentura Median přisuzuje 25,2 procenta hlasů. Následují obě opoziční koalice – Spolu (20,9 %) a PirSTAN (19,4 %).

Čtvrté místo patří hnutí SPD, které by obdrželo 10,1 procenta. Do Poslanecké sněmovny by se probojovali ještě sociální demokraté se ziskem 5,6 procenta. Pod pětiprocentní hranicí by zůstalo spojení Trikolory, Svobodných a Soukromníků (4,5 %), komunisté (4,4 %) i hnutí Přísaha (3,9 %).

„ANO klesá, některým dosavadním příznivcům nemusí vyhovovat vyhrocenost kampaně, kterou hnutí vede. Stále ale platí, že si s ­velkou pravděpodobností ukrojí největší část volebního koláče,“ řekl ředitel agentury Median Přemysl Čech. Mezi dvěma opozičními koalicemi prý zase dochází k vzájemnému přelivu voličů.

Pro výsledek voleb bude pravděpodobně klíčové, kolik z menších stran překoná pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Pokud by pod pěti procenty skončili sociální demokraté, Trikolora, komunisté i Přísaha, je pravděpodobné, že by dvě opoziční koalice dosáhly většiny.

Dlouhá povolební vyjednávání?

Naopak větší počet těchto stran by mohl vést k dlouhým povolebním vyjednáváním i k volebnímu patu. Ve hře by mohl být opět menšinový kabinet hnutí ANO s ČSSD za podpory komunistů. Hnutí SPD se rovněž netají tím, že by mělo o účast ve vládě zájem.

V případě, že by na většinu dosáhlo ANO a SPD, vznik vlády s důvěrou by pravděpodobně blokovaly odlišné programy. SPD totiž trvá na zákoně o obecném referendu.

ANO ale schválení podoby takového referenda, u kterého by stačilo 100 tisíc podpisů pro hlasování o vystoupení z Evropské unie, kategoricky odmítá. Šéf SPD Tomio Okamura také vyloučil vládní spolupráci s ANO, pokud by byl členem kabinetu trestně stíhaný premiér.

Průzkum agentura prováděla od 23. do 29. září. Zúčastnilo se ho 638 respondentů. Jak nakonec voliči rozdají karty, se ukáže už tento týden. Volby proběhnou 8. a 9. října.

Tagy: