Federer udělal nádherné gesto. Dojal mladíka, když mu tajně splnil jeho dětský sen

I když ho v počtu grandslamových titulů trumfli Novak Djokovič i Rafael Nadal, pro mnohé fanoušky stále bude Roger Federer tenista označovaný jako G.O.A.T. Ne koza, jak si lze čtyři písmena z angličtiny přeložit, nýbrž „greatest of all time“ – nejlepší všech dob. Díky nenapodobitelné eleganci na kurtu nebo pořádné porci gentlemanství. O druhé vlastnosti může vyprávět mladík Izyan Ahmad, který si říká Zizou.

Ahmad se poprvé s Federerem setkal v roce 2017 na speciální tiskové konferenci během US Open. Malé děti tehdy dostaly možnost položit švýcarskému šampionovi několik otázek a Zizou možnosti okamžitě využil. „Zdravím, pane Federere. Můžete, prosím, hrát ještě osm nebo devět let, abychom si proti sobě zahráli, až se stanu profesionálem?“ tázal se roztomile americký klučina v té době 36letého hráče.

„Ano,“ usmál se Federer. „Když to dotáhneš na okruh ATP, kvůli tobě se vrátím,“ pokračoval s vědomím, že za osm nebo devět let už bude v tenisovém důchodu, ale nechtěl kazit fanouškovi radost. „Je tohle slib?“ položil neodbytně otázku Zizou. „Takový malý slib,“ zněla tenistova odpověď.

Tenista na slib nezapomněl

Roky utíkaly, z malého fanouška už se stal teenager, z Federera profesionál postupně pomýšlející na konec kariéry. A protože se možná necítí na to, aby vytahoval raketu ze skříně, když už ji tam jednou uloží, rozhodl se Ahmadovi splnit přání s předstihem.

Dohodu, kterou před pěti lety s malým fanouškem upekl, zrealizoval spolu s partnery ve velkolepém stylu.

Ahmad byl pozván na trénink do Curychu, aniž by věděl, co a kdo na něj čeká. Zaměstnanci místního tenisového klubu ho přivítali jako celebritu. Jedna žena dokonce ukázala, že má na triku jeho podobiznu. Do toho skupina dětí začala skandovat mladíkovo jméno. Nevěděl, jak reagovat, a byl evidentně zaskočený, v celém tom neobvyklém rozruchu se pochopitelně choval i stydlivě. A to nejlepší teprve přišlo.

Na kurt za ním dorazil muž, se kterým si od dětství toužil zahrát, přičemž ale tomu, že se to jednou skutečně povede, musel dávat mizerné šance. „Všichni tě teď budou sledovat, jak si zahraješ konečně proti pořádnému soupeři. Tady je tvé překvapení,“ prozradil mu doprovod. Zizou schoval obličej do dlaní a nevěřil. „Zdravím, pane Federere,“ zopakoval větu, kterou vyřkl už před lety na tiskové konferenci. „Rád tě vidím. A jsem Roger,“ opravil ho 20násobný grandslamový vítěz. „Měli jsme nějaký slib, že jo?“ řekl dále a následovala krátká partie, ve které si mladík podle záběrů počínal víc než dobře.

Federera trápí zdraví

Federer opět ukázal jeden z mnoha důvodů, proč má po celém světě tolik obdivovatelů. Ti budou brzy smutní, protože den jeho odchodu z tenisových dvorců se blíží. Kvůli zraněním a operacím už nehrál soutěžní zápas déle než rok, zdravotní problémy ho brzdily i předchozí sezony.

Pokud se ale nic nepokazí, comeback si připíše na konci září v Londýně v rámci Laver Cupu, tedy třídenního turnaje, který je soubojem mezi těmi nejlepšími z Evropy a zbytku světa.

Tagy: