Fenka přišla o přední nohy. Co se stalo a bude někdy žít normální život?

Tato odvážná fenka se jmenuje Rocky. Nedávno měla strašlivou nehodu. Na vlakovém nádraží Ballabgarh ve Faridabadu v Indii jí souprava přejela přední tlapky a místo nich zanechala jen dva pahýlky.

Když si železniční policie přejetého křížence všimla, okamžitě volala Ravi Dubeye, zakladatele organizace People For Animals Trust Faridabad, který Rocky převezl do svého střediska. Mladé fenečce tekla krev ze všech nohou, přední ale byly rozdrcené na padrť. Veterinář už je nemohl zachránit. Musel je amputovat.

Kdyby si pro Rocky Ravi nepřijel, bezpochyb by umřela hlady, vykrvácela nebo by ji napadli jiní psi. Namísto toho je ale v záchranném centru pro zvířata a odmítá si svůj handicap přiznat. Konečně si užívá bezstarostný štěněčí věk. Aby si ho vychutnala naplno, navrhl pro ni doktor Tapesh Mathur z Krishna Limbs for Animals protetické náhradní tlapky.

Podle veterináře díky nim bude vést normální život a nebude potřebovat další operace. Bude si moct svobodně hrát, žrát z misky a běhat s ostatními psy. „Rocky miluje lidi, je šťastná, láskyplná a inteligentní, ale jelikož jde o toulavého psa, který se o sebe musel starat v kompromitovaném stavu, cítí se zranitelná a potřebuje se se psy seznamovat velmi pomalu. Stále si například hlídá jídlo,“ popisuje Ravi. „Už tu ale má pár přátel, kteří jí nevadí.“

Nadace se stále snaží vybrat peníze, aby pokryla náklady za její ošetření a následnou péči. Protetické nohy na míru také nejsou zadarmo, navíc se jí ještě snaží sehnat vozíček. „Bude muset najít rovnováhu mezi přední a zadní částí těla. I když se zdá, že to bude jednoduché, nevíme, jestli se s vozíčkem nebude třeba cítit lépe než s protetickýma nohama. Každopádně musíme prozkoumat všechny možnosti, abychom se ujistili, že prožije nejlepší možný život,“ říká Ravi.

V Indii žije okolo 35 milionů toulavých psů. Vzhledem k tomu, že je nemožné všechny plošně vykastrovat, se dá předpokládat, že toto číslo poroste. Když se procházejí po ulicích, hledají jídlo nebo úkryt v takovém počtu, že není divu, že se stávají oběťmi fatálních nehod. Jako Rocky.

Tagy: