Ferdinand Vaněk ať se dostaví ke koni. Protivládní demonstranti naletěli na žert s Havlem

Ladislav Vrabel, pořadatel demonstrací, který se snažil z davu přivolat „dědečka“ Ferdinanda Vaňka.

Pan Vaněk Ferdinand by se měl dostavit ke koni, čeká tam na něj jeho vnuk Marko, hlásal z pódia při protivládní demonstraci Ladislav Vrabel, organizátor páteční protestu na Václavském náměstí v Praze. Netušil, že se právě stal obětí vtipu. Jméno, které vyvolával, totiž bylo pseudonymem Václava Havla v jedné z jeho autobiografických her. Podobným způsobem napálili za socialismu přátelé bývalé hlavy státu komunisty na stránkách Rudého práva.

Nikdo se ve skutečnosti vůbec neztratil. Učitel Marko Vukadinović si chtěl pouze vystřelit z účastníků události. Poprosil tak jednoho z pořadatelů, zda by mu pomohl s nalezením dědečka a vyhlásil jeho jméno z pódia.

Autor kreativního žertu se inspiroval inzerátem, který nechali Havlovi přátelé otisknout v Rudém právu v roce 1989. V něm disidentovi a dramatikovi popřáli k narozeninám. Před pádem režimu však nemohli použít jeho skutečné jméno. Přání tak adresovali Ferdinandu Vaňkovi, postavě představující Havla v divadelní hře Audience. Komunistické vedení deníku se i přes uvedení skutečného exprezidentova data narození, fotografie a dalších náznaků nechalo nachytat a inzerát zveřejnilo.

Demonstrující jsem přecenil

Na demonstraci samotné prošel tento incident bez povšimnutí. Na sociálních sítích se však začal rychle šířit a Vukadinović si vysloužil pochvalné reakce od tisíců lidí. Učitel je spokojený, že jeho čin na sítích nezapadl. Čekal však, že vtip „prokouknou“ i demonstrující: „Trochu jsem je přecenil s tím, že to asi poznají.“

Fakt, že účastníkům protestu zřejmě odkaz na známé dílo unikl, ho netrápí. Stačí mu, že jej ocenili podporovatelé politického vězně a prvního českého prezidenta. „To nebylo pro ně, to bylo pro vás. Jsem rád, že se podařilo zlepšit náladu všem, ke kterým jméno Ferdinand Vaněk promlouvá,“ napsal na Twitteru.

Tagy: