Fiala bez empatie nevysvětlil úsporný balíček. Babiš ale nenabídl řešení, hodnotí expert

premiér Petr Fiala (ODS) a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Politolog Lukáš Jelínek o Partii s Babišem a Fialou

Petr Fiala (ODS) v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS nedokázal vysvětlit smysl konsolidačního balíčku a jeho dopady na veřejnost, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek s tím, že premiér nepředvedl žádnou empatii vůči lidem, na které opatření dopadnou. Bývalému premiérovi Andrej Babišovi pak vytkl, že nepřišel s žádnou alternativou a mluvil pouze o svých minulých úspěších. Oba politici se podle něj namísto věcné debaty jen kamenovali anekdotami.

„Pro voliče byla debata dost nepřehledná. Petr Fiala nedokázal jasně vysvětlit smysl a podobu konsolidačního balíčku. Tam, kde už existují obavy z dopadů na určité skupiny, nepředvedl ani trochu empatie,“ popsal politolog Lukáš Jelínek.

Expremiér Andrej Babiš ale podle něj nepřišel s žádným alternativním projektem. „Pouze hovořil o tom, jak on byl úspěšný,“ podotkl Jelínek s tím, že voliči ODS a koalice SPOLU budou ještě několik týdnů tápat, jestli je konsolidační balíček cesta k ozdravení veřejných financí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš na Fialu vytáhl vtip s hodinami. Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe, opáčil premiér

Podle Jelínka mohli oba účastníci debaty projevit trochu pokory. „Nezazněla ani od jednoho z nich. Přitom za to, kam se ubírá česká ekonomika, nesou odpovědnost jak Andrej Babiš, tak Petr Fiala,“ podotkl politolog.

Na Babišovi podle něj bylo poznat, že je plný energie. „Byl odpočatý, sršel vtipem. Jeho argumentace ale byla často velmi nepřesná až zavádějící,“ řekl Jelínek a dodal, že se bývalý premiér více soustředil na formu než na obsah. „To mohlo Petru Fialovi vyhovovat, protože se nevedla detailní politická debata o jednotlivých parametrech. Pánové se jen snažili kamenovat se anekdotami,“ uvedl Jelínek.

Téma debaty podle něj svádělo k osobním útokům. „Konsolidační balíček je nepřehledný a nekonkrétní. Je jednodušší argumentovat emotivně. Nemyslím si, že by tím divák něco získal. Ten z toho mohl mít dojem jako z fotbalového zápasu, kdy fandí jedné nebo druhé straně, ale sotva se může vyznat v prapodivné argumentaci,“ popsal Jelínek.

Pertii Terezie Tománkové s Petrem Fialou a Andrjem Babišem si můžete přehrát ve videu níže.

Tagy: