Babiš na Fialu vytáhl vtip s hodinami. Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe, opáčil premiér

Andrej Babiš před Partií s Petrem Fialou

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 4.6.2023

Premiér Petr Fiala (ODS) lže ráno, na oběd i večer. Jeho hodiny, které se při každé lži pohnou, používá svatý Petr jako větrák, řekl v Partii Terezie Tománkové někdejší premiér Andrej Babiš (ANO) s odkazem na lehce upravený vtip ze sociálních sítí. „Člověk si ty série lží a nesmyslů nemůže zapamatovat,“ kontroval Fiala na CNN Prima NEWS. Oba politici si donesli do studia své papíry s grafy, aby ukázali, v čem má každý z nich pravdu.

„Pan předseda mluvil o tom, že lžu. Ale já nelžu. Znáte ten vtip, jak má svatý Petr hodiny s ručičkami, jak se točí podle lží? Vaše hodiny nejsou na zdi. Ty používá jako větrák, protože vy lžete kontinuálně. Lhal jste před volbami, lžete ráno, na oběd a večer. Je to nehorázné,“ řekl pobaveně Babiš v nedělní televizní debatě. V krátkosti tak uvedl vtip o „hodinách lží“, který sdílel v sobotu odpoledne na sociálních sítích a měl ho údajně dostat WhatsAppem.

„Nemáte žádný program, jen tupé škrty. Vždyť jste zradili lidi a ženete je do chudoby jenom proto, že jste si vymysleli, že nám něco hrozí. Nic nám nehrozí. Přestaňte lhát a předejte funkci někomu, kdo to zkrátka umí. Vy tomu nerozumíte. Já nerozumím politologii, vy nerozumíte ekonomii,“ dodal rozčíleně Babiš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlevněte potraviny a pomůžete lidem, poradil Fiala Babišovi. Nechte Agrofert na pokoji, zuřil šéf ANO

Reakce ze strany premiéra na sebe nenechala dlouho čekat. „Člověk si ty série lží a nesmyslů nemůže zapamatovat. Naše babičky říkávaly, že kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Mně tohle připadá nehorázné,“ zdůraznil Fiala na CNN Prima NEWS.

„Pan předseda nezná ten vtip o větráku. Ale možná zná pohádku o Pinocchiovi. Ten má takový dlouhý nos, protože lže,“ pokračovat Babiš. „Prosím, už žádné vtipy,“ žádala ho poté opakovaně moderátorka Terezie Tománková.

V průběhu vysílání se oba hosté opakovaně oháněli i dokumenty, které si přinesli do televizního studia. „Můžu taky něco ukázat?“ zeptal se Babiš poté, co Fiala vyrukoval s grafem ke snižování státního dluhu. „Můžete si tady všichni ukázat své grafy, nevím ale, jestli vám diváci budou rozumět,“ konstatovala moderátorka Tománková. „Tento je jednoduchý, tomu budou rozumět všichni,“ sdělil Fiala stručně ke svému grafu.

Fiala chtěl být pánem situace, Babiš králem opozice

To, že se oba politici po dlouhé době střetli v televizní debatě na CNN Prima NEWS, považuje politolog Jan Kubáček za prvotní výstřel před děním ve Sněmovně, v níž lze očekávat obstrukce. Fiala podle něj chtěl ukázat, že je v dobré politické síle a že je pánem vládního pětikoaličního tábora.

Pro Babiše zase bylo důležité ukázat, že se duelu s Fialou nevyhýbá, dokáže jej konfrontovat, udržet ve veřejném prostoru výroky o „Fialově drahotě a chudobě“. Strategické pro Babiše podle politologa bylo ukázat, že je králem opozice a jediným Fialovým vyzyvatelem.

Tagy: