Kubáček: Fiala bude mít opocené čelo. V úsporném balíčku se může objevit řada nečekaností

Politolog Jan Kubáček

K VĚCI 30.8.2023

Premiér Petr Fiala (ODS) a jednotliví šéfové stran budou mít velmi opocené čelo, aby udrželi původní návrh konsolidačního balíčku. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Schvalování totiž podle něj mohou ovlivnit i aktuální volební preference.

Konsolidační balíček jde v Poslanecké sněmovně příští týden do druhého čtení. Změny, které v posledních týdnech diskutovala vláda, mají být v jednom pozměňovacím návrhu. Podle politologa Jana Kubáčka se ale může objevit řada nečekaností. „Pan premiér a jednotliví předáci stran budou mít velmi opocené čelo, aby původní návrh udrželi,“ řekl Kubáček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Změnit ceny potravin může i Babiš, řekl Kupka. Je jen řadový poslanec, oponoval Kolovratník

Schvalování podle něj mohou ovlivnit i aktuální volební preference. „Poslanci přijdou do Sněmovny, kouknou na poslední volební modely, kouknou na sebe navzájem a začnou počítat, kolik jich tam bude po příštích sněmovních volbách. Mnozí vyhodnotí, že když udělají nějaký úkrok a protlačí ‚pozměňovák‘ ve prospěch určitého segmentu, tak je to pro ně možná ten pověstný lepší vrabec v hrsti než ten létající holub v dáli možné poslanecké kariéry,“ popsal Kubáček.

„Kdybych měl tipovat, kde se budou objevovat největší divočiny nebo záškodnické, nečekané mise jednotlivých poslanců, tak bych sázel na poslance KDU-ČSL a STAN, protože jich je hodně a řada z nich ví, že tam už po příštích sněmovních volbách nezasednou,“ uvedl politolog.

Podle Kubáčka nastanou spory i v opozici. Ostřejší výměny názorů mezi hnutím ANO a SPD lze podle něj očekávat na podzim. „Bude to nejen slovní škádlení o to, kdo zas bude dlouho u pultíku, ale myslím si, že se to hodně přenese i do terénu. Startuje něco jako kontaktní kampaň a počítám, že Andrej Babiš (ANO) bude bojovat trochu jinak než Tomio Okamura (SPD). Půjde o to, kdo bude lídrem opozice a to je velmi egoistická a principiální hra,“ řekl Kubáček a dodal, že pokud budou vládní politici rozumní, vyrazí do terénu také.

Tagy: