Dobré zprávy pro Česko, raduje se Fiala. EU pošle na opravy po povodních dvě miliardy eur

Česku z evropské pomoci na zvládnutí následků povodní připadnou dvě miliardy eur (50 miliard korun), uvedl na sociální síti X český premiér Petr Fiala. Státům zasaženým v posledních dnech záplavami poskytne Evropská unie z unijních fondů celkem deset miliard eur (250 miliard korun), oznámila ve Vratislavi šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Dopoledne už jsem řekl, že přispějeme ze státního rozpočtu. Teď jsme se navíc ve Wroclawi dohodli, že EU uvolní na pomoc pro ČR dvě miliardy eur z kohezních fondů. To jsou dobré zprávy,“ napsal Fiala v příspěvku na sociální síti X

ČTĚTE TAKÉ: Hasiči v Praze vytahovali z Vltavy auto. Dítě omylem sjelo do vody, skočila pro ně matka

Fiala, který se jednání účastnil spolu se šéfy vlád Polska, Slovenska a Rakouska – Donaldem Tuskem, Robertem Ficem a Karlem Nehammerem, ocenil spolupráci mezi záchranáři v jednotlivých zemích a také v minulosti přijatá preventivní opatření, díky nimž podle něj škody po povodních nejsou tak velké jako dříve.

Šéfka Komise na tiskové konferenci poznamenala, že peníze z fondu bude unie mobilizovat nezvyklým způsobem. Nebude totiž nutné spolufinancování ze strany členských zemí, jak je běžné, ale pomoc bude plně hrazena ze strany EU. „Nastala mimořádná doba a mimořádná doba si žádá mimořádná opatření,“ prohlásila von der Leyenová ve Vratislavi, kterou právě ve čtvrtek procházela povodňová vlna.

České ministerstvo financí počítá s tím, že kvůli povodním připraví novelu letošního státního rozpočtu, v níž se deficit zvedne o 30 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Tagy: