Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Bookmaker Pavol Boško popsal nejzajímavější sázky na krajské volby.

Bookmaker o sázkách na volby

Povodně budou mít vliv na výsledky krajských voleb. Pro CNN Prima NEWS to uvedl Pavol Boško, který v sázkové kanceláři Tipsport vede oddělení prematch. Mezi nejzajímavější sázky blížících se krajských voleb podle něj patří otázka, v jakých krajích ANO vyhraje a kolik jich celkem bude. Zmínil také, jak povodně zamíchaly preferencemi v některých krajích.

„Nejzajímavější sázka je na to, zda ANO vyhraje v daném kraji. Skoro v každém kraji je totiž hnutí velkým favoritem nebo minimálně druhé na pásce. Zajímavá může být i sázka na to, v kolika krajích ANO vyhraje,“ uvedl Boško. Dodal, že zatím to na jasné vítězství ANO vypadá v deseti krajích, možná dokonce v jedenácti. Jedná se podle něj o Vysočinu, kraj Karlovarský, Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Ústecký, Zlínský, Královéhradecký, Jihočeský a Středočeský.

ČTĚTE TAKÉ: Krajské volby 2024 - Kandidáti na hejtmany, termíny, výsledky. K čemu jsou nám dobré kraje?

Vsadit se dá rovněž na volební účast, kterou notně ovlivní povodně. „Původně jsme si mysleli, že by mohla být volební účast větší, nasvědčovalo tomu i to, že každé volby, které se nyní konají, doprovází obrovský zájem,” vysvětlil Boško.

Původní odhad, že by volební účast mohla být i 40 procent, ale museli experti společnosti změnit. Především v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ji totiž podle experta povodně výrazně ovlivní. „Hranice, kterou jsme nově vypsali, klesla na 37 procent,“ dodal Boško.

Povodně by mohly zahýbat i s preferencemi, a to minimálně v jednom kraji. „Někteří hejtmani komunikovali dobře a situaci zvládli, což jim může ve volbách přilepšit,“ uvedl Boško. Tak tomu je především v Jihomoravském kraji, kde se zvýšila šance, že ANO nevyhraje, a to díky hejtmanovi Janu Grolichovi z KDU-ČSL.

Podle další sázkové společnosti Fortuna by v Libereckém kraji měli s ohledem na kurz 1,25:1 zvítězit Starostové pro Liberecký kraj. Na jižní Moravě v kurzu 1,35:1 koalice Spolu a v jižních Čechách v kurzu 1,5:1 ODS. Nejvyrovnanější bude podle sázkové kanceláře souboj ve středních Čechách, kde má ANO kurz 1,7:1 a koalice Spolu kurz 2,4:1. V Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji je na vítězství ANO kurz 1,01:1. Velké šance s kurzy do 1,2:1 má hnutí i na Vysočině a v Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském nebo Zlínském kraji.

Vítězství ve volbách ale post hejtmana automaticky neznamená. „Před čtyřmi roky ANO sice v krajích vítězilo, obsadit pozici hejtmana se mu ale podařilo jen ve třech případech, přičemž třeba v Ostravě z toho nakonec byla celkem slušná ostuda. Uzavírat koalice bylo pro hnutí složité, tím spíš v době, kdy se vláda Andreje Babiše (ANO) tak trochu plácala v covidových lockdownech. Tentokrát jsou karty rozdané podobně a přece jinak. Dá se předpokládat, že ANO bude v jednotlivých regionech co do zisku mandátů silnější a s ohledem na rozštěpenou politickou scénu bude i nabídka potenciálních partnerů širší,“ uvedl expert Fortuny Roman Kovařík.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda má po povodních zpoždění, říká Babiš. Ať hledají peníze, můžou šetřit nebo prodat stíhačky

Tagy: