Fiala: Do Česka přijede nejvíce světových lídrů v historii. Summit bude reklama pro zemi

Premiér Petr Fiala (ODS)

TK po jednání vlády (5. 10. 2022)

Do Česka ve čtvrtek přijede nejvíce světových lídrů v historii, řekl ve středu k plánovanému summitu premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády. Summit Evropského politického společenství se koná ve čtvrtek 6. a v pátek 7. října. Podle Fialy bude reklamou pro zemi i pro Prahu.

„Čeká nás v Praze vůbec první summit Evropského politického společenství, na který přijede 44 světových lídrů. Dohromady tato akce bude znamenat největší účast světových lídrů v České republice. Věřím, že je to začátek nové spolupráce evropských zemí,“ uvedl na tiskové konferenci premiér.

Představa je podle něj taková, že společenství se bude scházet dvakrát ročně. „Věřím, že summit bude výborná reklama pro Českou republiku a pro Prahu. Už teď to tak vlastně je, protože se lídři chystají na cestu do našeho hlavního města,“ upozornil.

Hledání shody

Cílem summitu podle Fialy není dospět k „psaným závěrům“. „Cílem je diskutovat a vytvořit rámcovou shodu evropských zemí v projednávaných oblastech. Je jasné, že evropské státy mohou prosperovat, jen když bude v Evropě bezpečno a mír,“ zdůraznil.

Na zasedání EPC dostalo pozvánku 44 zemí. Kromě 27 členů EU také Albánie, Severní Makedonie, Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Moldavsko, Ukrajina, Arménie, Ázerbájdžán, Norsko, Švýcarsko, Island, Lichtenštejnsko, Spojené království a Turecko.

Předseda vlády tak zároveň požádal o trpělivost a pochopení lidi, které ovlivní některé zejména dopravní komplikace související s příjezdem desítek státníků a delegací.

Tagy: