Vláda zastropovala ceny elektřiny a plynu pro domácnosti i firmy. Fiala popsal, co se změní

Český premiér Petr Fiala

TK po jednání vlády (5. 10. 2022)

Vláda svým nařízením stanovila maximální ceny elektřiny a plynu, uvedl ve středu na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Ceny elektřiny zastropovala na šest tisících korunách za jednu megawatthodinu a plynu na třech tisících korunách za MWh. Nastavila i stropy cen pro firmy.

„Schválil jsme nařízení vlády o zastropování cen. Půjde o šest korun za kilowatthodinu, za plyn tři koruny včetně daně z přidané hodnoty. Týká se to všech domácností, živnostníků i firem,“ sdělil premiér. K tomu je potřeba připočíst distribuční poplatky. Podle Fialy náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun.

Zastropování bude platit po celý příští rok, v zálohách za energie by se mělo opatření projevit již během listopadu. Cenový strop pro domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby bude platit bez ohledu na spotřebu.

Malé a střední firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí budou mít cenový strop stanovený na 80 procentech nejvyšší spotřeby za posledních pět let.

U plynu se bude zastropování týkat kromě domácností také malých a středních firem s roční spotřebou do 4 200 MWh, původně se navrhovala spotřeba do 630 MWh. Cenový strop bude platit na plyn také pro teplárny, dodal premiér.

Náměstek ministra průmyslu Petr Třešňák uvedl, že zastropování se bude týkat velmi širokého spektra podnikatelů, veřejné správy i zdravotnických zařízení, do kterých spadá například většina lázeňských provozů. Využijí je i sportovní kluby, které často provozuje veřejná správa nebo spadají do definice malých či středních podniků.

Vláda podle Třešňáka v návaznosti na rozhodnutí EU připravuje také opatření pro velké podniky. Nadále také jedná státním obchodníkovi s energiemi, který pomůže s nákupem energiím veřejným institucím. Vzniknout by měl ještě letos.

Tagy: