Fiala lže, je nekompetentní a zrazuje české zájmy, řekl Babiš v novoročním projevu

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Projev předsedy hnutí ANO Andreje Babiše

V zahraničí nám vláda Petra Fialy (ODS) dělá jen ostudu. Premiér v Bruselu opakovaně zrazuje české zájmy, řekl v novoročním projevu bývalý ministerský předseda Andrej Babiš (ANO). Podle šéfa nejsilnější opoziční strany Fiala lže, aby zakryl nekompetentnost sebe a svých ministrů. Babiš zároveň vyzdvihl činy svého dřívějšího kabinetu a současnou vládní koalici kritizoval za její ekonomické kroky.

„Naše země stagnuje a chudne. Vrátili jsme se o pět let zpět, lidem značně klesla životní úroveň a znehodnotily se jim úspory. Reálné mzdy se u nás propadly nejvíc ze všech vyspělých zemí,“ uvedl v projevu na svých sociálních sítích Babiš.

ČTETE TAKÉ: Vláda neumí přesvědčit občany, opozici ulehčuje práci, míní Pavel. Ocenil nepopulární kroky

Předtím vyzdvihl počínání své vlády v ekonomických otázkách. „Daně jsme snižovali, ať už to byla DPH, či daň z příjmu, nebo rušili – jako daň z nabytí nemovitosti. Celkově jsme lidem a firmám za dobu, kdy bylo hnutí ANO ve vládě, daně snížili o 504 miliard korun,“ popsal předseda nejsilnějšího parlamentního hnutí.

Poté se pustil do kritiky Fialova kabinetu i v jiných oblastech. „Vláda osekala důchody a zvyšuje věk odchodu do penze. Kvůli Fialově vládě máme jedno z nejdražších bydlení v Evropské unii nebo chronický nedostatek základních léků. Místo toho, aby problémy řešil, mluví o blbé náladě a jezdí nakupovat Nutellu do Německa,“ řekl expremiér.

Kromě počínání v domácí politice Babiš zkritizoval Fialu i za postup v zahraničních otázkách. Podle něj nám u ostatních států dělá ostudu. „Premiér Fiala v Bruselu opakovaně zradil naši zemi a naše občany, kteří budou muset platit za emisní povolenky pro vytápění domácností a osobní dopravu,“ sdělil expremiér.

Babišovi se nelíbilo ani to, že vláda souhlasila s migračním paktem EU. Podle expremiéra přijetí plánu znamená pozvánku pro lidi z Afriky a Blízkého východu do Evropy, což je prý spojeno s ohrožením bezpečnosti na kontinentu.

„Aby pan Fiala skryl nekompetentnost sebe a své vlády, vytrvale lže,“ míní Babiš. Podle něj se největší nepravdy týkají schopností politiků hnutí ANO v ekonomických otázkách.

„Za více než třicetiletou historii naší země měli přebytkový rozpočet jen tři ministři financí – Ivan Kočárník, Alena Schillerová a Andrej Babiš,“ pochválil se šéf hnutí ANO. Další lži současného ministerského předsedy se podle expremiéra mají týkat inflace, daní, energií či migraci.

Bizarní, zhodnotila projev Zlámalová

Do Babiše se v reakci na video pustila řada koaličních politiků. „Novoroční výzva: Dokážete spočítat, kolik lží řekl Andrej Babiš ve svém projevu?“ napsal například oficiální účet ODS na síti X. Občanskodemokratická europoslankyně Veronika Vrecionová se Babiše zase ironicky tázala, zda vstoupil do SPD.

Její kolega z Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pod Babišovo video napsal seznam věcí, která se podle něj nepodařila vládě hnutí ANO. Zmínil například časté střídání jeho ministrů, stavební zákon Zdechovský označil za paskvil a inflační spirálu podle něj roztočil právě kabinet Andreje Babiše.

Podle předsedy vlády Petra Fialy byl Babišův projev předvolební, nikoli novoroční. „Jeho vláda prý všem všechno dala a naše vláda jen bere. Pravda je taková, že naše vláda už dva roky uklízí tu spoušť, kterou zde Babišova vláda zanechala,“ napsal Fiala na sociální síti X. Expremiér se podle něj snaží šířit beznaděj, strach a nenávist. Letošní rok však podle ministerského předsedy bude rokem naděje.

„Každé druhé citované číslo je v rozporu s realitou. Bylo by korektní doplnit odkazy na zdroje, grafy a tabulky. Vysloveně bizarní je část o tom, kdo v Bruselu zradil. Od člověka, který nevyužil dvě příležitosti vetovat Green Deal a zdražení energií,“ napsala komentátorka a analytička Lenka Zlámalová.

MOHLO VÁM UNINOUT: Pavlův projev byl jak referát před tabulí, míní Kulidakis. Fňukání opozice nerozumím, říká Schmarcz

Tagy: