Vláda neumí přesvědčit občany, opozici ulehčuje práci, míní Pavel. Ocenil nepopulární kroky

Prezident Petr Pavel ve svém prvním novoročním projevu

Novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Vládě se nedaří vysvětlovat svá opatření a získávat občany na svou stranu. Opozici tak ulehčuje práci, zhodnotil prezident Petr Pavel dění na domácí politické scéně. V novoročním projevu ocenil, že kabinet složený z pěti stran dokáže v rámci koalice hledat shodu. Naopak odsoudil vulgarizaci politické diskuze. „Neshody k demokracii patří a mohou být i plodné. Pokud ale sklouzávají k nevěcnému handrkování, osočování, nebo dokonce k urážkám, jde o selhání, které nepřináší nic dobrého,“ vzkázala hlava státu.

Poprvé v historii se Česká republika dočkala vlády pěti stran, která úřaduje už přes dva roky. Třebaže občas kabinet veřejně i v zákulisí doprovázejí neshody, podle prezidenta Pavla nejde o tak výrazné konflikty ve srovnání s minulými volebními obdobími.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Honěná s dědečkem Hříbečkem a mini-Nacher s oplatkou. Politici se svérázně loučili s rokem 2023

„V minulosti jsme mnohokrát zažili, že i výrazně méně početné koalice byly zdrojem neustálých rozepří, které jim braly sílu přinášet dobrá politická řešení a podrážely důvěru lidí ve veřejné instituce a demokratické procesy. A přesto, že nalézat shodu v pěti je jistě složité, jsme již dva roky takových svárů ze strany vlády ušetřeni. Za to jsem rád,“ řekl na úvod svého novoročního projevu.

Rovněž ocenil poměrně nepopulární snahu kabinetu Petra Fialy (ODS) řešit zadlužení země, i když uznal, že vládou zvolené cesty jsou občas křivolaké a poznamenané vyvažováním požadavků v pětikoalici. Nevynechal ovšem ani důraznější kritiku na konto zástupců Strakovy akademie.

„Úkolem opozice není pomáhat vládě a dělat jí život jednodušší. Smyslem opozice je kritika kabinetu a představování alternativních řešení. Tento úkol jí vláda ulehčuje tím, že se jí nedaří vysvětlovat svá opatření a reformní kroky. Nedaří se jí přesvědčovat občany a tím je získat na svou stranu,“ upozornil na chyby Pavel.

Některé nepopulární a nepříjemné změny jsou podle něj ale nezbytné, pokud se má Česká republika dostat z potíží, které ji svírají, od energetické krize po inflaci. Dále varoval před vulgarizací politické diskuze, která se vyhrotila mezi vládní pětikoalici a opozicí.

„Neshody k demokracii patří a mohou být i plodné. Pokud ale sklouzávají k nevěcnému handrkování, osočování, nebo dokonce k urážkám, jde o selhání, které nepřináší nic dobrého. Proto dnes apeluji i na politiky, abychom mezi svá předsevzetí zařadili i to, že budeme náš veřejný prostor kultivovat, a ne znehodnocovat,“ vyřkl prezident svou prosbu.

Může přijít pozitivní obrat, věří Pavel

Následně vyzval spoluobčany, aby nevynechali letošní evropské, krajské a senátní volby. Zdůraznil, že politici jsou odpovědní právě voličům. „Je to velká příležitost ovlivnit další směřování naší země i Evropské unie. Nenechte si ji, prosím, ujít,“ nechal se slyšet Pavel ve své první novoroční zdravici.

Varoval také před populisty a extremisty, kteří lákají na líbivé sliby nebo přímo rozdmýchávají obavy ve společnosti, aby snadněji získali body. Upozornil, že tím akorát veškeré problémy jenom prohlubují a vyčerpávají jak zemi, tak i její občany.

„Rok 2024 je plný očekávání. Nepochybně očekávání spojených s ekonomickou situací země a našich domácností. Očekáváme nižší inflaci, po několika letech i růst reálných mezd a skromný, ale přesto růst naší ekonomiky. Může to být začátek pozitivního obratu, odrazem ode dna k lepší náladě,“ zakončil Pavel politickou část projevu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co politici popřáli spoluobčanům do nového roku? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: