Fiala v Partii: Moje paní mě za projev pochválila. Říct lidem pravdu nebylo jednoduché

Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 2.1.2022

Premiér Petr Fiala (ODS) je se svým novoročním projevem spokojený. Uvedl to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Za projev ho prý pochválila i manželka. Ve svém proslovu občanům vzkázal, že Česko čeká jeden z nejhorších roků od vzniku republiky. Zkritizoval také předchozí vládu Andreje Babiše.

„Moje paní mě za projev pochválila. Dostávám dost pozitivních reakcí. Nejsem rád, že jsme musel lidem říct pravdu o tom, že tento rok nebude jednoduchý,“ hodnotil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS reakce na svůj novoroční projev premiér Petr Fiala.

V projevu občanům řekl, že nás čeká jeden z nejhorších roků od vzniku republiky.

„Budu k vám mluvit zcela otevřeně, protože věřím, že je to jediná cesta, jak můžeme začít řešit naprostou většinu problémů, které nás trápí. Politiky si nevolíte proto, aby vám lakovali věci na růžovo, ale proto, aby vaše problémy správně pochopili, pojmenovali a dokázali je vyřešit,“ prohlásil v sobotním projevu předseda vlády.

Kritika od Babiše i Schillerové

Zároveň také kritizoval bývalou vládu Andreje Babiše. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Do Fialy se pustil jak Babiš, tak i bývalá ministryně financí Alena Schillerová.

„Je to obrovské zklamání. To není to, co Petr Fiala sliboval. Měla jsem pocit, že pokračuje volební kampaň, jak se zkrotí inflace a státní rozpočet, ale neslyšíme jak. Když mluvil o populismu, vůbec jsem mu nerozuměla,“ uvedla exministryně financí ve vysílání CNN Prima NEWS. „Mě to zklamalo. Je mi líto, že pan premiér opakuje různé nepravdy, které koalice tvrdila před volbami. Není pravda, že naše vláda nedbala na naši budoucnost, to je lež,“ ohodnotil projev Babiš.

Ministr vnitra Vít Rakušan však Fialův státnický projev ocenil. „Petr Fiala má v sobě rozměr státníka. Projev, který jsme slyšeli, byl důrazný, ale nebyl ukřičený, neútočil na své politické soupeře. Jako občana mě ve chvíli, kdy ke mně premiér hovoří dobrou češtinou a srozumitelným jazykem bez výčitek a zároveň chce, abychom drželi při sobě a nalezli v sobě elementární solidaritu, uklidňuje,“ uvedl v sobotním speciálním vysílání na CNN Prima NEWS šéf STAN.

Tagy: