Čeká nás jeden z nejtěžších roků od vzniku Česka, varoval Fiala v novoročním projevu

Premiér Petr Fiala

Českou republiku čeká jeden z nejtěžších roků od vzniku země, prohlásil ve svém prvním novoročním premiérském projevu v ČT Petr Fiala (ODS). Země podle něj bude čelit několika hrozbám, které ale musí řešit jak vláda, tak i občané sami. Fiala apeloval především na odpovědnost a sounáležitost občanů. Zároveň dal i slib, že jeho kabinet nebude šetřit na úkor občanů.

„Budu k vám mluvit zcela otevřeně, protože věřím, že je to jediná cesta, jak můžeme začít řešit naprostou většinu problémů, které nás trápí. Politiky si nevolíte proto, aby vám lakovali věci na růžovo, ale proto, aby vaše problémy správně pochopili, pojmenovali a dokázali je vyřešit,“ prohlásil na úvod projevu Fiala.

Občanům Česka dále řekl, že je nečeká vůbec lehké období. „Je první den roku 2022 a já pro vás bohužel nemám mnoho dobrých zpráv. Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky,“ pokračoval předseda vlády.

Babiš zadlužoval zemi

Česko podle něj bude čelit hned několika problémům, o jejichž řešení se ale musí společně snažit nejen vláda, ale i občané sami. Zkritizoval i předchozí vládu Andreje Babiše, a to především za rozhazování peněz.

„Budou nás trápit problémy, které přicházejí zvenku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Hlavně tím, že předchozí vláda jen málo dbala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den. Chovala se tak, jako by neustálé zadlužování země nemohlo nikdy způsobit inflaci, která bohužel začíná vážně ohrožovat naše úspory i naši budoucnost,“ pokračoval Fiala.

Hlavním problémem následujícího roku podle něj bude právě inflace neboli drahota, ceny energií a pandemie koronaviru.

Ve svém poselství se věnoval i předsednictví Česka v Evropské unii. Za klíčové považuje hledání partnerů a spojenců a zároveň prosazení zájmů České republiky

Premiér Petr Fiala bude hostem první nedělní Partie Terezie Tománkové v roce 2022. Pořad můžete sledovat ZDE nebo na Primě a CNN Prima NEWS od 11 hodin.

Tagy: