Fiala: Pokud Rusko zvítězí, můžeme být ohroženi. Mír nám zajistí silnější armáda

Česká republika potřebuje mít silnou a moderní armádu, aby si mohla do budoucna zajistit mír. Ve svém novoročním projevu to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Slíbil, že jeho vláda bude i nadále navyšovat výdaje na obranu. V souvislosti s posílením tuzemské armády zmínil ruskou invazi na Ukrajinu.

„Vojenský útok Ruska na Ukrajinu nám ukázal, že naše bezpečnost není samozřejmostí. Může být ohrožena, například pokud Rusko na Ukrajině zvítězí a pokud my sami nebudeme naší obraně a bezpečnosti věnovat patřičnou pozornost. To se v minulých letech bohužel nedělo,“ zmínil ve svém novoročním projevu předseda vlády.

Na místě tak podle jeho mínění je, aby se Česká republika více věnovala budování armády. „Proto navyšujeme a budeme dál navyšovat výdaje na naši obranu. Děláme to především kvůli naší vlastní bezpečnosti. Musíme mít silnou moderní armádu, která nám zajistí ochranu. I my pomáháme těm, kteří ukazují odhodlání a sílu se sami bránit,“ řekl dále Fiala.

Premiér doplnil, že vnímá slova některých kritiků, že spíše než na zbrojení by se jeho kabinet měl zaměřit na usilování o mír. „Jenomže právě budování silné kolektivní obrany je jediná cesta, jak si mír dlouhodobě udržet. Výdaje na obranu musíme chápat stejně jako jakékoli dlouhodobé investice do ekonomiky, do lidí,“ uvedl v projevu Fiala.

S budováním armády zároveň zmínil, že Česko „není malý, slabý a nevýznamný stát kdesi na okraji Evropy“, což prý občas slýchá ve veřejných debatách. „Takové poraženectví musíme společně odmítnout a opustit. Podle počtu obyvatel jsme 9. nejlidnatější stát z 27 členských zemí Evropské unie. A ani podle naší ekonomiky, prosperity a životní úrovně nepatříme nikam na konec. Jsme významná, středně velká evropská země,“ zhodnotil premiér.

Fiala slíbil úspory, některých oblastí se nedotknou

Dále hovořil o energetické krizi. „Nemůžeme si už dovolit být jednostranně závislí na východních dodávkách a být přes ně ekonomicky vydíraní. Naším cílem musí být plná energetická bezpečnost a suverenita České republiky. Tedy stav, kdy budeme mít více dodavatelů, které budeme moci v případě nějakého problému vzájemně nahradit,“ pronesl v projevu Fiala.

V této souvislosti poznamenal, že jde o dlouhou a náročnou cestu, zároveň si rýpl do politiků, kteří se „snaží namluvit, že vysoké ceny energií lze zkrotit nějakým jednoduchým nařízením“, jak zaznívá z úst některých představitelů opozice. „Není to bohužel pravda. Jistě si pamatujete, jak na jaře právě tito politici volali po zastropování cen benzínu a nafty, které tehdy prudce vzrostly. A dávali nám za příklad země, které to tehdy udělaly,“ zmínil Fiala s dovětkem, že tyto země aktuálně čelí nedostatku a zavádí třeba i přídělový systém.

Fiala v novoročním projevu zároveň řekl, že jeho kabinet chystá návrh na snížení výdajů až o 70 miliard korun. Jsou však oblasti, které mají zůstat netknuté. „Tyto úspory by ale neměly zasáhnout naši armádu, výstavbu nových silnic a železnic ani vzdělávání našich dětí. Tedy oblasti, které naše vláda považuje za svoji letošní prioritu,“ řekl. Udržet chce podporu tuzemských domácností a firem proti vysokým cenám energií.

Série krizí trvá

Předseda vlády se na závěr snažil podpořit morálku českého obyvatelstva. „Velmi dobře si uvědomuji, jak je tato situace pro mnoho domácností náročná. Znovu proto využívám této příležitosti a žádám všechny, kterých se to může týkat, aby se neostýchali využít cílené vládní podpory prostřednictvím našeho Deštníku proti drahotě. Stát je připraven vám pomoci,“ řekl například Fiala.

Podle svých slov si uvědomuje, že mnohé lidi už více než dva roky trápí série krizí. „Máme za sebou dva roky obav a omezení kvůli nemoci COVID-19. Když už to vypadalo, že je vše za námi, zasáhly nás naplno dopady války v Evropě, energetická krize a inflace,“ sumarizoval premiér.

Má však za to, že není důvod ztrácet naději. „Věci zanedbané v minulosti, nová nebezpečí a současné krize ale neodstraní ze den na den žádné kouzlo, nepomůže nám netrpělivost ani líbivá populistická hesla, která v praxi nikdy nefungují. Naší cestou je systematická, promyšlená politika s jasnými cíli, každodenní drobná práce, která provede naší zemi dnešními krizemi a učiní ji silnější, odolnější, bezpečnější a více prosperující,“ dodal.

Tagy: