Fiala nic nevysvětlil, řešte kampeličku, vyzvala Konečná. Vše probíhá, jak má, míní Decroix

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix

Eva Decroix (ODS) a Kateřina Konečná (KSČM) o Fialově Kampeličce a e-mailu Andreje Babiše (ANO)

Je tu daleko víc průšvihů, kvůli kterým jste měli mít mimořádné schůze, než e-mail Andreje Babiše, řekla v Partii Terezie Tománkové europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Zmínila například kampeličku premiéra Petra Fialy (ODS), kterou podle ní premiér dosud nevysvětlil. Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix podotkla, že schůze Sněmovny se týká obecně bezpečnosti České republiky a nejen e-mailu. Zároveň se ve vysílání CNN Prima NEWS ohradila proti tvrzení, že se Fialova kampelička neřeší.

Poslanci se v úterý v 15 hodin sejdou na mimořádné schůzi ke krokům předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Návrh programu obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) ale míní, že jsou zde momentálně daleko zásadnější problémy. „Je tu přece daleko víc průšvihů, kvůli kterým jste měli mít mimořádné schůze. Organizovaný zločin nám prorůstá do politiky. Kampeličky se financují různým způsobem, ztrácí se z nich peníze a je v tom namočený premiér. A tam se mlčí,“ uvedla Konečná v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Dodala, že Fiala dodnes nic nevysvětlil. „Předpokládám, že pan premiér je dost inteligentní na to, aby nevkládal peníze do instituce, které potom Česká národní banka pozastaví činnost,“ řekla europoslankyně.

V e-mailu, ve kterém předseda hnutí ANO Andrej Babiš žádal informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti) poté, co ho označil za bezpečnostní hrozbu, se objevil také požadavek na detaily o dětech. Konečná podotkla, že ona takové způsoby nepoužívá, zároveň to ale neodsoudila. „E-mailem ztrácíte čas, není pro lidi důležitý. Pro ně je daleko důležitější, jak se jim bude v téhle zemi žít,“ řekla Konečná. Dodala, že děti jsou něco, co je velmi citlivé pro každého zvlášť v době, kdy se řeší, jestli do války nebudou zataženi i čeští občané. „Na druhou stranu Piráti si vytvářeli složky na celé hnutí ANO,“ podotkla Konečná.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix naopak zdůraznila, že schůze není svolána kvůli e-mailu. „Není to tak, že je svolána mimořádná schůze k e-mailu. To bych já byla první, která by s tím nesouhlasila,“ podotkla Decroix. Dodala, že schůze Sněmovny je svolaná kvůli tomu, že je důležité bavit se o bezpečnosti České republiky a možných hrozbách.

Ohradila se také proti tvrzení, že se kampelička neřeší. „Vše probíhá přesně tak, jak by probíhat mělo. Pokud jsou kdekoliv jakékoliv problémy, ať už je to kampelička nebo jakákoliv jiná banka, má být zahájeno řízení,“ sdělila Decroix. Podotkla, že když se prokáže, že tam nějaké problémy skutečně byly, má být zahájeno dokonce trestní řízení. „Je za tím celá ODS, tak je to v pohodě,“ rýpla si Konečná. „Pokud je za tím celá ODS, pokud kdokoliv někoho úmyslně okradl, tak samozřejmě má být vyšetřován a souzen,“ řekla Decroix.

Na celý díl Partie Terezie Tománkové se můžete podívat v tomto videu:

Tagy: