Udělejte mi podklady na toho zm*da, žádal Babiš složku na Lipavského. Poslal mail, kam neměl

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptával citlivé informace na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Expremiér tak činil velmi nevybíravým a vulgárním tónem. Vyplývá to z mailu, který omylem poslal někomu jinému, než původně zamýšlel. Ke zprávě se dostal web Novinky.cz. Obsah mailu mě znechutil, řekl Lipavský pro CNN Prima NEWS. Babiš odmítl, že by mělo jít o „kompro“.

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zm*da. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Doha, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal Babiš v neděli v mailu svým spolupracovníkům. Vlákno obsahuje životopis, odkazy na články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce, uvedl web Novinky.cz. „Má děti?“ ptal se Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO trhá rekordy. V parlamentních volbách by získalo přes 38 procent, ukazuje průzkum

A jak se zmíněný mail dostal do veřejného prostoru? Babiš vulgární žádost o nejrůznější informace adresoval svému poradci Janu Rovenskému. Mail však obdržel další Jan Rovenský, ekologický aktivista, který mimo jiné jako nestraník za ANO sedí ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov. V kopii mailu se pak podle Novinek nacházejí také mluvčí hnutí Martin Vodička či Babišův poslanecký asistent Darek Kysela.

„Dost jsem váhal, jestli ten mail zveřejnit. Fakt nejsem žádný babišobijec, na Letnou jsem nechodil a s panem Babišem jsem si v minulosti pracovně normálně psal a volal. V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají kompro, i když se mi to nelíbí. Tahat do toho ale děti a manželky svých protivníků? To je fakt přes čáru. Je to odporné, a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli,“ řekl Novinkám Rovenský.

Lipavský: Obsah mailu mě znechutil

Redakce CNN Prima NEWS požádala o reakci Babiše i Lipavského. „E-mail se ke mně zprostředkovaně dostal, jeho obsah mě znechutil. Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice,“ zmínil Lipavský.

Babiš ve své odpovědi odmítl, že by mělo jít o nějaké „kompro“. U kolegů prý pouze poptával informace pro své vystoupení ve Sněmovně, které mělo být adresované právě šéfovi české diplomacie.

„Je to absolutní nesmysl. Všichni tu mluví o válce a o posílání našich vojáků na Ukrajinu. Chtěl jsem proto, aby mi tým zjistil, jestli pan Lipavský má také děti a ví, jaký strach rodiče zažívají. A zeptal bych se ho, jestli by své děti do války poslal, protože já rozhodně ne. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, jsou to přece veřejně dohledatelné informace,“ napsal redakci CNN Prima NEWS.

Expremiér měl zřejmě na mysli víkendové výroky Lipavského v ČT. „Přijde mi, že (Babiš) začíná být bezpečnostním ohrožením této země. Podkopává obranyschopnost a mezinárodně politické postavení naší země. O zahraniční politice neví vůbec nic,“ řekl ministr.

Tagy: