Babiš je na ženy slušný, hájila ho Jermanová. Mě označil za prodejnou d*vku, řekla Kovářová

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a Věra Kovářová (STAN) v Partii Terezie Tománkové, 17. 3. 2024

Poslankyně Jermanová a Kovářová se v Partii hádaly o Babišových vulgarismech

Expremiér Andrej Babiš (ANO) je vůči ženám slušný, hájila předsedu opozičního hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Odmítla také, že by bývalý předseda vlády dělal složky na své spolupracovníky či politickou konkurenci. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) nicméně připomněla Babišovy výroky, kdy ji označil za „bestii a prodejnou d*vku“.

Hlavním tématem pravidelné nedělní diskuze byly vulgarity, které v posledních dnech proletěly politickou scénou. Podle poslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové ale Babišova slova o ministrovi zahraničí Janu Lipavském (Piráti), kterého označil v uniklé e-mailové komunikaci za „zmr*a“, není takový zásadní prohřešek ve srovnání s výroky vládní pětikoalice. Předně tím myslela slova poslance Ondřeje Koláře z TOP 09. Ten počastoval bývalého šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (SOCDEM) slovem „č*rák“.

„Je to soukromá korespondence, která unikla ven. Pak tady máme případ pana kolegy Koláře, který to řekl do televize, ať to nemažou. Vulgarity nicméně do politického prostoru nepatří a neměly by tam být,“ řekla ve vysílání Partie.

„Ale on vůči ženám nikdy takový není. Pokud si s ním píšu, SMS i e-maily jsou velmi slušné a plné respektu,“ hájila svého předsedu Jermanová na CNN Prima NEWS. S jejími slovy ale důrazně nesouhlasila místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová. Ta připomněla, jakými vulgaritami ji Babiš kdysi nadával.

„Musím se ohradit – já vám nevím. Byla jsem pro něj bestií, a dokonce i prodejnou d*vkou. Promiňte, že to pak použiji,“ řekla Kovářová v Partii. Jermanová šéfa hnutí ale bránila i nadále. „Takovou zkušenost nemám. SMS jsem neviděla,“ poznamenala.

Kovářová upřesnila, že šlo o slova, která padla veřejně v předsálí Poslanecké sněmovny, kde byli i novináři. „A bestii jsem dostala za to, že jsem panu předsedovi přinesla seznam chybějících kapacit základních a mateřských škol. Ten seznam on požadoval a následně padlo toto označení – veřejně na kameru,“ osvěžila zákonodárkyně paměť své poslanecké kolegyni.

Ve Sněmovně budou zákonodárci příští týden jednat na mimořádné schůzi o bezpečnostních hrozbách. Schůzi nechal svolat vládní tábor v reakci na postupy i některé výroky Andreje Babiše. Poslanci se na ní sejdou v úterý odpoledne a očekává se, že debata bude pokračovat do nočních hodin a také ve středu. O hodinu dřív začne v úterý řádná schůze dolní komory. Zákonodárci ji přeruší a je možné, že na ní nic neprojednají. Ve čtvrtek a v pátek dolní komora patrně zasedat nebude.

Návrh programu mimořádné schůze obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Lídři pěti vládních stran se na jejím vyvolání shodli tento týden v úterý. Požadavek vznesl v pondělí předseda Pirátů Ivan Bartoš právě kvůli tomu, že Babiš minulou neděli žádal v e-mailu od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Lipavském včetně toho, zda má děti.

Záznam z celé druhé části nedělního vysílání Partie Terezie Tománkové můžete zhlédnout ve videu níže. Hosty relace byly kromě Jermanové a Kovářové též Eva Decroix (ODS) a Kateřina Konečná (KSČM).

Tagy:
Andrej Babiš STAN Partie poslanci pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové Jan Lipavský ANO 2011 Věra Kovářová poslankyně nadávky vulgarita Poslanecká sněmovna ČR Jaroslava Jermanová