Fiala obelhal národ, měl by podat demisi, vyzývá poslankyně. Omlouvat se nebudeme, zní z ODS

Poslanci Jan Bureš (ODS) a Karla Maříková (SPD) v Partii Terezie Tománkové

Co na to vaše peněženka (529)

Premiér Petr Fiala (ODS) obelhal nejen své voliče, ale celý národ, řekla poslankyně Karla Maříková (SPD) v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Podle ní by vláda měla podat demisi a občany znovu požádat o důvěru. Poslanec ODS Jan Bureš její slova odmítl a opozičním stranám vytkl, že nepřišly s alternativními návrhy.

„Nesouhlasíme třeba se zvyšováním daní. Byl to právě premiér Fiala, který před volbami tvrdil, že jeho vláda nebude zvyšovat daně. A tady vidíme krásnou ukázku toho, jak obelhali nejen své voliče, ale celý národ. Měli by podat demisi a v nových volbách znovu požádat občany České republiky o důvěru,“ uvedla Maříková. Zopakovala, že se nedá předpokládat, že by SPD zvedla ruku pro celý konsolidační balíček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ozdravný balíček vlády? Spíš Ibalgin, Fialu a spol. čeká zbytečná válka, shodli se ekonomové

S tím ale nesouhlasí poslanec Jan Bureš (ODS). Na otázku, jestli se má vláda za něco omlouvat, odpověděl stroze: „Ne.“ Zdůraznil, že konsolidační balíček byl kompromis, který nebyl nijak jednoduchý k vyjednávání. Pokud by pozměňovacích návrhů bylo příliš, mohlo by se podle něj stát, že se neschválí nic.

Bureš zároveň kritizoval opoziční strany kvůli tomu, že nepřišly s vlastními návrhy. „Ani od hnutí SPD, ale co je mnohem tragičtější, ani od hnutí ANO jsem neslyšel žádné alternativní návrhy. Rádi bychom si je vyslechli a debatovali o nich, ale od opozice jsem neslyšel ani jeden návrh, jak to udělat jinak, abychom dosáhli nejméně stejného efektu,“ popsal Bureš.

Více nejen o konsolidačním balíčku, ale také například o výdajích na obranu státu se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: