Fiala: Ruská agrese porušila mezinárodní právo, V4 se shoduje. Liší se v názorech na příčiny

Země Visegrádské skupiny se liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po jednání lídrů zemí V4 v Praze. Shodují se však podle něj v tom, že agrese byla porušením mezinárodního práva a Ukrajině je třeba nadále pomáhat.

Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc. Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet jinak – humanitárně či finančně, poznamenal Fiala. „Nebudu tajit, že se lišíme v názorech na příčiny ruské agrese i na způsoby jejího řešení, nemělo by to smysl. Důležité ale je, že můžeme deklarovat shodu v bodech, které jsem zmínil,“ uvedl. Předtím zdůraznil shodný postoj premiérů k tomu, že agrese byla hrubým porušením mezinárodního práva a napadené zemi je potřeba pomáhat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Macron nevyloučil nasazení vojáků na Ukrajině. Konflikt by byl nevyhnutelný, reagoval Kreml

Úterní jednání Visegrádské skupiny bylo podle slovenského premiéra Roberta Fica jedním z nejpodstatnějších. Formát V4 podle něj zůstává mimořádně důležitý z hlediska budoucích témat. Dodal, že nevěří ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Naopak věří v okamžité zastavení palby a v mírové jednání.

Visegrádská skupina žije, řekl po jednání V4 maďarský premiér Viktor Orbán. Maďarsko je připravené ve spolupráci pokračovat, skupina podle něj dokáže překonat některé rozdílné názory. Pro maďarskou bezpečnost je podle něj důležité, aby na východ od země byla entita, která bude mezi Maďarskem a Ruskem. „I proto Ukrajině země pomáhá,“ řekl.

„Neposíláme zbraně na Ukrajinu. Neposíláme je ani s vojáky, ani bez vojáků. Poskytneme ale veškerou pomoc, která je mimo tento okruh – humanitární pomoc, dále provádíme výcvik lékařů působících ve válce, pomáháme uprchlíkům, pomáháme při rekonstrukci energetické struktury,“ dodal.

Země V4 mohou alespoň částečně spolupracovat v pomoci Ukrajině, po úterní diskusi by podpora pro napadenou zemi měla být jednoznačnější, míní polský premiér Donald Tusk. Dříve uvedl, že kvůli postoji Bratislavy a Budapešti k válce na Ukrajině je po pražském summitu třeba zhodnotit, zda má V4 ještě smysl. Fico o víkendu uvedl, že si Západ nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi, zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje. Fico kritizoval EU za to, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tusk poděkoval Fialovi za iniciativu k dodání munice. Vyzdvihl společnou pomoc Ukrajině

Tagy: