Ficova řeč o válce strhla bouři. Aušus, ostuda pro Slovensko, hlásí čeští i světoví politici

Slovenský premiér Robert Fico

Ficova řeč o Ukrajině

Robert Fico je ostudou pro Slovensko, pro Evropu i pro lidské bytosti se srdcem, napsal na sociální síti X poslanec z řad německé SPD Michael Roth. Reagoval tím na výroky slovenského premiéra o „falešné démonizaci Vladimira Putina“ a roli ukrajinských neonacistů v rozpoutání války. Podobně se proti Ficově řeči vymezila řada dalších včetně senátorky Miroslavy Němcové (ODS), která politika označila za „aušus“. Slova ministerského předsedy neunikla ani pozornosti ukrajinských médií.

Robert Fico pronesl pro mnohé pobuřující slova u příležitosti sobotního druhého výročí krvavé invaze Ruské federace do sousedního státu, řeč sdílel ve videu na Facebooku. Že se zřejmě na Západě nesetká s uznáním, naznačil již v úvodu příspěvku. Napsal, že chce pronést něco jiného než „povinnou řeč, kterou očekávají liberální média a někteří západní politici“.

PŘEHLEDNĚ: „Seznam hanby“. Které známé firmy nadále působí na ruském trhu?

Ve svém projevu se mimo jiné vymezoval proti pokračování vojenské pomoci Ukrajině. „Západ nemůže přiznat, že strategie využít konflikt na Ukrajině na zničení Ruské federace nefunguje. Krátce po jeho zahájení bylo Ukrajincům znemožněno dosáhnout mírové dohody, byť byli blízko. Padlo rozhodnutí, že masivní finanční a vojenská podpora spojená se sankcemi proti Rusku a s falešným démonizováním prezidenta Putina, dostane Rusko na kolena. Nic z této strategie nefunguje,“ pronesl.

„Válka začala už v roce 2014 řáděním ukrajinských neonacistů. Má svou podstatu i v závazku Ruska, že se NATO nebude dál rozšiřovat na východ. Dnes se zachází tak daleko, že členským státem by se měla stát i samotná Ukrajina. To osobně považuji za dobrý základ akorát tak pro spuštění třetí světové války,“ doplnil. Rusko v roce 2014 zahájilo okupaci ukrajinského Krymu, který následně nelegálně anektovalo, zatímco vojensky podpořilo separatisty na východě země. Severoatlantická aliance Rusku nikdy neslíbila, že se nebude „rozšiřovat“ na východ, jedná se o opakovaně vyvrácený mýtus ruské propagandy. Ficových výroků si všimla i ukrajinská média, figurovaly například na hlavní stránce deníku Ukrainska Pravda.

Němcová: „To Fico poslouchat nebudu“

Ač slovenský premiér v projevu označil válku za „porušení mezinárodního práva“, zbytek jeho vyjádření pobouřil značnou část veřejnosti i politiky. „Já to Fico celé poslouchat nechci, nemůžu a nebudu. Z úryvků je jasné, že se to definitivně a neopravitelně rozbilo. Aušus všech aušusů,“ napsala na sociální síti X senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Ministr zahraničí Jan Lipavský na dotaz CNN Prima NEWS k Ficovým výrokům uvedl, že za válku na Ukrajině jednoznačně může ruský prezident Vladimir Putin a „snaha to nějak zakrývat k ničemu nepřispívá“. Podle svých slov nemá problém téma podpory Ukrajiny znovu vytáhnout na dalším jednání se svým slovenským protějškem a Ficovým místopředsedou ve Směru-SD Jurajem Blanárem.

Pohoršené reakce přišly i ze zahraničí. „Tenhle chlápek je ostudou pro Slovensko, pro Evropu i pro lidské bytosti se srdcem! Hanba vám, Roberte Fico,“ obul se do předsedy strany SMER šéf zahraničního výboru německého Bundestagu Michael Roth.

„Jestli Slovensko tolik mrzí rozšíření NATO a myslí si, že je to špatně, klidně můžou alianci opustit,“ přidal se dánský poslanec a bývalý ministr obchodu Rasmus Jarlov. Proti jeho zobecnění Ficova postoje na celou zemi se ohradil bývalý slovenský ministr zahraničí Miroslav Wlachovský. „Tento muž není Slovensko. Máme prezidentku Zuzanu Čaputovou a tři z našich předchozích vlád byly silnými podporovateli Ukrajiny. Negeneralizujte. Ano, Fico je ostuda,“ reagoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Váš otec pracuje pro Putina, opřel se Zaorálek do Koláře. Pojďme to vyřídit mimo studio, opáčil

Tagy: