Fiala s Babišem si řádně vjeli do vlasů. Při debatě se oba trochu vykrucovali, hodnotí expert

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

K věci 5.6.2023

Tak, jak to asi mezi vládou a opozicí má být, si Andrej Babiš (ANO) s Petrem Fialou (OSD) řádně vjeli do vlasů. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor MF DNES Miroslav Korecký. Reagoval tak na duel předsedů v pořadu Partie. Podotkl, že od začátku do konce debaty se oba aktéři vykrucovali a nepřiznali své podíly na něčem z minulosti.

„V pátek na Hradě si oba šéfové vládní a opoziční strany potvrdili, že mají podobné priority v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky. Možná pro televizního diváka si ale naštěstí ve věcech týkajících se domácí politiky a zejména socioekonomických otázek řádně vjeli do vlasů. Jinak by to asi bylo nekoukatelné. A tak to mezi vládou a opozicí asi má být,“ hodnotil duel Korecký.

Během zhruba hodinové debaty se navzájem předsedové stran osočovali ze lží. „Tak to je vždycky. Co je lež, a co je šikovné překroucení pravdy? Fiala třeba vysvětluje, jak snížili daně o 30 miliard, a teď je zvyšují o 31 miliard. Svým způsobem je to pravda – do chvíle, než se jde do střev výroků,“ poukázal komentátor. Vyložené lži si v pořadu nevšiml.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babišův pohled šelmy a nahrbený Fiala čekající útok. Expertka rozebrala gesta v Partii

„Tedy ne že by někdo lhal z očí do očí, ale takové to vykrucování, nepřiznání podílu na něčem v minulosti a podobně, to tam bylo od začátku až do konce,“ pokračoval komentátor. V samotném hodnocení byl Korecký střídmý. „Musela by se brát v potaz celá řada kritérií, jako je umělecký výkon, věcná hodnota a další. Je to trochu divadlo pro masy. Politici vystupují, cupují jeden druhého na kusy, ale jestli se diváci dozví něco věcného, co dosud nevěděli...“ sdělil.

Duel politiků, kteří tvoří zemi

„Každý z nich si připravil grafy, které mu vyhovují a hrají mu do karet. Bylo vidět, že oba pánové přišli dobře připraveni. Fiala lépe udržel nervy na uzdě. Babiš tradičně o trochu hůře. Byl to ale, myslím, docela zajímavý duel dvou politiků, kteří tvoří tuto zemi,“ domnívá se.

Osobně má pocit, že aktéři v duelu ničím nepřekvapili. „Spíše je zajímavé vidět, jaký byl dopad debaty do médií a jak to média reflektovala. Vždy je to spíše marketingová věc. Připraví si jedno až tři sdělení, které si dobře připravili se svými marketingovými poradci, a skutečně se jim ho podaří dostat do novin a televizí, které je pak omílají. Například Babiš navrhl Fialovi, aby odešel do Bruselu a ODS vedl hejtman Martin Kuba. Je to úplně irelevantní záležitost s nulovou informační hodnotou, ale samozřejmě to všude jelo,“ připomněl Korecký.

Premiér Petr Fiala a bývalý předseda vlády Andrej Babiš se střetli v duelu. Podívejte se, jak debata probíhala:

„Naopak premiér Babiše vyzval, aby snížil marže Agrofertu na párcích a kuřatech. A že to pomůže této zemi. Byly to takové dobře mířené marketingové údery, které samozřejmě zabraly a jsou na titulcích novin,“ dodal komentátor.

Tagy: