Babišův pohled šelmy a nahrbený Fiala čekající útok. Expertka rozebrala gesta v Partii

Jak se lidé rozloučí, tak se příště setkají. Podle expertky na nonverbální komunikaci Noemi Zárubové-Pfeffermannové byl duel v Partii Terezie Tománkové mezi předsedy Petrem Fialou (ODS) a Andrejem Babišem (ANO) pokračováním jejich shledání u prezidenta. Zpočátku nahrbený premiér podle ní vyčkával na útok. Ten následně od Babiše s pohledem šelmy přišel. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS prozradila, co ji na politicích v poslední debatě překvapilo.

„Oba pánové se nedávno sešli u prezidenta Petra Pavla. Proslýchá se, že debata za zavřenými dveřmi neproběhla v poklidném tónu. A při sledování debaty se mi potvrdilo pravidlo: Jak se lidé rozloučí, tak se poté zase setkají,“ uvedla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Zárubová-Pfeffermannová.

Zhruba hodinová debata v Partii ji v jejích domněnkách utvrdila. „Skákání do řeči, mluvení naráz, tón hlasu, útočení. Bylo to pokračování hradní debaty. Premiér Fiala měl hodně přitisknuté lokty u těla, složené ruce a bariérový obranný postoj. Neseděl rovně – tak, jak vždy sedává. Byl trochu nahrbený. Hned ze začátku bylo vidět, že v obranné pozici vyčkával na Babišův útok – který vzápětí přišel,“ pokračovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala bez empatie nevysvětlil úsporný balíček. Babiš ale nenabídl řešení, hodnotí expert

Podle ní se Fiala po jednání na Hradě nachystal tak, že si nenechá nic líbit. „Jeho tón byl oproti způsobu, na nějž jsme zvyklí, tedy noblesní a akademický, tentokrát útočný. Skákal do řeči, zvyšoval hlas, byl agresivnější. Intonačně chytil způsob Babiše,“ podotkla. Právě takové jednání ji u premiéra překvapilo. „Možná si řekl, že to s Babišem jinak nejde. Mluvili najednou, ke konci debaty už dokonce dvojhlasně,“ podotkla expertka.

Mimořádně silné gesto

Předseda hnutí ANO pak podle Zárubové-Pfeffermannové přišel s novým gestem. „Pohyboval rukou daleko od sebe. Snažil se dosáhnout až na premiéra. Rukou s nataženým ukazováčkem vyjížděl jako jeřáb, co nejdál to šlo. Byl to naznačený útok. Šlo o útočné gesto, které bylo mimořádně nápadné a silné,“ vysvětlila.

Během samotné debaty se pak Fiala často díval dolů. „Soustředil se na to, co řekne. Nebyla to debata, kdy by sledoval svého odpůrce. Naopak Babiš měl útočný pohled šelmy, která kouká, kdy bude moci vystartovat a kousnout,“ uvedla. Momenty, kdy podle Zárubové-Pfeffermannové „Fiala přejímal ošklivý způsob Babiše, a sice skákání do řeči a zvyšování tónu“, nedokázala ukočírovat ani moderátorka.

„Terezii Tománkovou považuji za jednu z nejschopnějších moderátorek. Tentokrát ale tyto dva pány, kdy docházelo k překřikování, nezvládla. Neměla už sílu ani je zabrzdit. Byly to vlny z obou stran,“ zmínila. Coby divák všech prezidentských debat dodala, že si u Babiše všimla trochu jiného postoje. „Najednou se ocitá v úloze opozičního politika více nalevo. Myslím, že jeho rétorika je obsahově jiná, i když intonačně zůstává stejná: skáče do řeči a zvyšuje hlas,“ doplnila.

Debatu obou politiků si můžete pustit ve videu umístěném přímo v tomto textu.

Tagy: