Fiala si první polovinu svého vládnutí pochvaluje. Opozice a experti vidí situaci jinak

Petr Fiala v Partii

Vládnutí kabinetu Petra Fialy se překlápí do své druhé poloviny

Vládnutí kabinetu Petra Fialy (ODS) se v pondělí překlopilo do své druhé poloviny. První část funkčního období přitom sám ministerský předseda hodnotí pozitivně. Není zcela překvapivé, že s takovou bilancí nesouhlasí sněmovní opozice. Výhrady mají ale i odborníci, kteří mluví o závažném porušení předvolebních slibů.

Začínáme druhý poločas s dobrým skóre. A to i přes covid, uprchlickou vlnu, energetickou krizi nebo inflaci. Tak dosavadní vládnutí shrnul sám ministerský předseda.

ČTĚTE TAKÉ: Expert: Je to zneužívání Hradu. Kancléřka čelí vlně kritiky kvůli akci spolku, který založila

„Nebyly to snadné dva roky. Všechno ještě není ideální, ale věřím, že se nám po dekádě nezodpovědného populisticko-socialistického vládnutí daří naši zemi opět dávat dohromady,“ řekl premiér ve videu, které zveřejnil na sociální síti X. Opozice to ale vidí úplně jinak. Fialův kabinet hodnotí jako nejhorší v novodobé historii.

Velmi kritický byl k současnému kabinetu například poslanec SPD Jan Hrnčíř. Ten pětikoalici označil za nekompetentní, chaotickou a bez vize. „Jsme na tom špatně, když se podíváme na všechny ukazatele, ať už je to inflace, nebo ekonomický růst. Navíc jsme jedna z nejrychleji se zadlužujících zemí v Evropské unii,“ vyjmenoval opoziční poslanec.

„My jsme jasně řekli, že musí zastropovat cenu elektřiny na 1 500 korun, a tím by vyřešili všechno. To byl startovací bod celé inflace, ve které jsme stále druzí nejhorší v Evropě. To je na padáka. Okamžitě by měli skončit,“ uvedl bývalý předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Současný ministerský předseda je však pozitivně naladěný i do dalších dvou let, což naznačují třeba nedávno vylepené billboardy slibující lepší zítřky. Konkrétně na nich Fiala slibuje „Restart Česka“ s dovětkem, že vláda dělá, co je potřeba.

Podle politologa Lukáše Valeše ale lidé ztrácejí ve vládu důvěru, a to hlavně proto, že porušila své sliby. „Stačí dodržovat vlastní programové prohlášení. Slibovali nám rozpočtové škrty ve výši 200 miliard, ale v oblasti provozních výdajů. Bez zvyšování daní. Daňové zvýšení je ale jednoznačné,“ uvedl.

„Čísla důvěry v její vládnutí jsou nejnižší za poslední dekádu, konkrétně od dob vládnutí Petra Nečase. Takže z tohoto úhlu pohledu je bilance vlády Petra Fialy opravdu velmi špatná,“ míní politická marketérka Eva Lebedová. Podle posledních průzkumů věří kabinetu Petra Fialy jen asi pětina občanů.

Tagy:
Andrej Babiš ODS Petr Fiala Petr Nečas Evropská unie inflace ANO 2011 Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř Lukáš Valeš vláda Petra Fialy Eva Lebedová