Exkluzivní průzkum: Vládě důvěřuje pětina Čechů. Hůř na tom byl jediný kabinet v historii

Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Češi ve velkém nevěří současné vládě

Členům české vlády důvěřuje zhruba 21 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu, který pro CNN Prima NEWS vypracovala agentura STEM. Z jejího nového modelu je patrné, že se pětikoalice s výjimkou pozdějšího období vlády Petra Nečase těší vůbec nejnižší důvěře občanů od roku 1997.

Nakolik Češi důvěřují nejdůležitějším institucím? „Členům vlády důvěřuje 21 procent lidí. Taková podpora se pohybuje jen o něco výš než dosud nejnižší zaznamenané hodnoty, které veřejnost přisoudila vládě Petra Nečase v letech 2012 a 2013,“ uvedla agentura STEM na základě svého průzkumu.

Důvěra ve Sněmovnu, podobně jako po celou dobu měření, v podstatě kopíruje důvěru ve vládu. V posledních letech se drží jen o několik procentních bodů výše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní průzkum: V Česku panuje historická nespokojenost lidí se směřováním země

O poznání důvěryhodnější jsou pro respondenty prezident a Ústavní soud. Oběma institucím věří nadpoloviční většina dotázaných. Zatímco důvěra v hlavu státu s nástupem prezidenta Petra Pavla do funkce výrazně stoupla, v Ústavní soud naopak klesla. Podle agentury STEM za zmíněným trendem mohou stát kontroverze kolem některých kandidátů a členů soudu. Mírný propad zaznamenává také Senát, kterému stabilně důvěřuje asi třetina veřejnosti.

Historická nespokojenost se směřováním země

V Česku rovněž panuje historická nespokojenost lidí, pokud jde o směřování země. V novém modelu STEM vyjádřilo svou nespokojenost 56 procent respondentů, což je nejvíc od roku 2001 – tedy od doby, co STEM odpovědi na zmíněnou otázku vyhodnocuje. Naopak spokojeno je se směřováním země 15 procent respondentů.

Jako nejspokojenější období agentura STEM vyhodnotila rok 2002 (42 % spokojených a 22 % nespokojených) a potom rok 2006 (38 % a 26 %). Z posledních let lze za nejpozitivnější rok považovat 2019, tedy období před covidem a ruskou invazí na Ukrajinu. Tehdy se podle 34 procent dotázaných vyvíjela situace správným směrem, 32 procent respondentů naopak vyjádřilo nespokojenost.

Tagy: